Päästeamet ärgitab märkama enda ümber toimuvat

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandurid
Suitsuandurid Foto: Elmo Riig

Et tulekahjusid ennetada, kutsub päästeamet üles märkama enda ümber toimuvat ja tuleohtlikest olukordadest teada andma. "Kui te ise ei suuda olukorda parandada, andke sellest teada päästeametile või kohalikule omavalitsusele, kellega me samuti ohutuma elukeskkonna loomiseks väga tihedat koostööd teeme," sõnas Lõuna päästekeskuse juhi asetäitja tuleohutusjärelevalve alal Viljar Schmidt.

"Ainult järjepidev õnnetusi ennetav tegevus, kaasates eri osapooli, viib tulemusteni. Päästeameti prioriteetseks tegevuseks on ennetuslike tegevuste ja partnerite kaasamise abil vähendada aastast aastasse tulekahjus hukkunute arvu. Päästemeeskonnad külastavad kodusid, kus võib olla probleeme tuleohutusega, ja selgitavad, kuidas on väheste võimalustega seal võimalik tuleohtu vähendada,« lisas Schmidt.

»Meie ennetustöötajad selgitavad tuleohutusnõudeid järjepidevalt alates lasteaialastest kuni kooli viimase klassi kasvandikeni. Tuleohutusjärelevalve inspektorid kontrollivad tuleohutusnõuete täitmist kodudes pisteliselt või tuginedes rikkumiste kohta laekuvatele teadetele.«

»Hooletus, ükskõikne suhtumine ohutusnõuetesse ja alkohol on ühed peamised põhjused, miks inimesed tulekahjudes hukkuvad. Kui need kolm eelmainitud käitumisharjumust kokku panna, on tulekahju puhkemine ja inimese hukkumine kahjuks ainult aja küsimus,« rääkis Schmidt.

Suitsuandur oleks võinud päästa ka nende kahe inimese elu, kes mullu suvel Pukas tulesurma surid.

2015. aasta 20. juulil laekus teade selle kohta, et Valgamaal Puka vallas Tööstuse tänaval põleb maja. Tulekahju tagajärjel hukkusid 63aastane naine ja samavanune mees ning sai vigastada 68aastane mees.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et majas elasid mees ja naine ning tol päeval viibis nende juures külaline. Tulekahju tagajärjel hukkusid perenaine ja külaline ning peremees sai vigastada.

Kohtueelse menetluse käigus on välja selgitatud, et hukkunud inimeste surma põhjuseks on vingugaasimürgistus. Läbiviidud toksikoloogiauuringu tulemusel on tuvastatud, et enne toimunut tarvitasid majas viibinud inimesed alkoholi. Sündmuskoha vaatluse käigus on välja selgitatud, et majas ei olnud suitsuandurit.

»Igaüks teeb järeldused ise, kuid neile, kellel veel suitsuandurit kodus pole, soovitan igal juhul kohe poodi minna ning suitsuandur soetada,« soovitas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Küllike Taits.

Prokuröri kinnitusel kontrollisid uurijad menetluse käigus üle ka süütamise versiooni, kuna sündmuskohalt leiti riide jäänuste juurest ärapõlenud pabereid. »Kuigi teised kogutud tõendid ei viidanud süütamisele, määras siiski uurija ekspertiisi. Ekspert ei leidnud objektist põlevvedelikke ega nende jääke," selgitas Taits.

Lõpliku vastuse andis hoopis tulekahju ekspertiis, mille tulemusel selgus, et tulekahju tekkimise tõenäoliseks põhjuseks on elektriseadmestiku rike.

Kuna tegemist on õnnetusjuhtumiga, andis prokuratuur politseile loa kriminaalmenetluse lõpetamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles