Varga ringkäik majas paneb kartma uut sissemurdmist

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peremees Lui Lääts näitab ust, mis lahti murti. Nüüd on nad kõik uksed sulgenud – lootuses, et keegi sisse enam ei tungi.
Peremees Lui Lääts näitab ust, mis lahti murti. Nüüd on nad kõik uksed sulgenud – lootuses, et keegi sisse enam ei tungi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mida võib tunda inimene, kui avastab, et tema koju on sisse tungitud ja seal põhjalik inventuur tehtud? Paraku pidi perekond Lääts selle hiljuti üle elama, kui nende elamisse Pühaste külas sisse murti.

Politsei sai 11. jaanuaril teate, et Puka vallas Pühaste külas murti sisse talumajja ja kõrvalhoonesse ning varastati aku­trell Metabo, aiakäru ja neli kanistrit kütusega. Esmaspäeval kinnitas politsei, et juhtumi uurimiseks on prokuratuur alustanud kriminaalmenetlust. Maja peremees ja perenaine Lui ja Maarja Lääts on murest murtud, kuna kardavad uut sissemurdmist.

Majaperemehe sõnul on nende kodukandis jutte uudishimulikest pättidest ringi liikunud ennegi. «Võrtsjärve kandis liikus üks kamp ringi, kuid politsei tabas need inimesed,» sõnas peremees. «Kas see, kes siin käis, oli üksiküritaja või ei, seda ei tea täpselt,» laiutas peremees käsi.

Lukud-uksed lõhutud

«Siia on ta sisse läinud,» viitas perenaine Maarja Lääts esimesele lõhutud uksele. «Esimene asi kui sisse tulime tookord, vaatasin kohe, et nüüd on sees käidud, kuna ukse ette seatud lumekaitse oli maas,» kirjeldas peremees. Lukud-

uksed olid lõhutud ning varga saagiks läksid kütusekanistrid, mis viidi minema pererahva enda käruga.

Maja ümber olid sissetungijast järel aimatavad jäljed lumel. Need tiirutasid ümber maja ning andsid tunnistust, et igast aknast oli võõras sisse vaadanud ja uurinud, mida saaks kaasa haarata. Tõenäoliselt oli varas tegutsenud üksi, kuna jalajälgi tundus üks paar olevat.

«Pühapäeval, kui noored Tallinnasse saatsime, tuli tunne, et peaks maal samuti ära käima,» sõnas peremees. Kuid tookord sinna ei jõutud. Esmaspäeval läksid nad aga majja just pesumasina pärast, kuna ähvardamas olid miinuskraadid. Siis ehmatav olukord avastatigi.

«Kõige veidram on asja juures, et aida ukse ees olev eestiaegne lukk oli katki tehtud,» avaldas peremees oma imestust. Ilmselt pidi vargal suur jõud ja tahtmine olema, kuna niisama naljalt sellist lukku katki ei murra.

Inventuur majas

Maja ise on suur ja väärikas. Möödunud sajandi alguses ehitatud hoones on kaheksa tuba, lisaks eesruumid. Seega kulus sissemurdjal palju aega, enne kui kõik läbi sai uuritud – isegi vetsu oli kontrollitud.

«Ta oli viisakas varas – enda järel on ta kõik uksed sulgenud. Need on küll lõhutud, aga kinni pandud,» sõnas perenaine. Kokku oli lõhutud üle 13 ukse. «Toast süüa pole ta võtnud. Laste kommid on kõik alles ja puutumata. Samamoodi pole alkoholi võetud.»

«Majas on ta käinud mitmes toas – nii lastetoas kui sealt edasi teistes ruumides. Kõik riidekapid on samuti läbi otsitud, kuna nähtavasti otsis ta raha,» kirjeldas perenaine avanenud vaatepilti. «Kõik laste laekad-karbid olid lahti tehtud, samuti pesukapid ja muud võimalikud kohad,» tõdes peremees.

Kummalisel kombel ei himustanud varas ka majas olevaid mälestusesemeid ega tööriistu, need on alles. «Neid pole võetud. Seega ma ei usu, et see vaid nii jääb,» avaldas perenaine kartust. «Praegu on selline tunne, et maja justkui nutab,» lisas ta kurvalt.

Segadust tekitavad jäljed

Autojälgi maja juurde ei viinud. «Suure teeni olid vaid kärujäljed,» meenutas perenaine. Pärast seda jäljed katkesid. Hoovis viisid aga kärujäljed risti-rästi üle õue. «Aida juures ladus ta kärule kanistrid peale ja siis ühtäkki olid jäljed läinud. Kas ta tõstis selle käru üle aia – seda ei teagi. Värava ees on imelikud katkendlikud jäljed,» sõnas perenaine.

Nüüd on pererahvas samme astunud, et maja korraliku valve saaks. «Hinnapakkumised on juba mitmest kohast võetud,» kinnitas Maarja Lääts.

Politseile pole kummalgi ühtki etteheidet. «Tulid kohale ja tegid oma tööd korralikult,» tõdes peremees. Seda, et politsei suudab varga tabada, nad loota ei julge. «Praegu loodame, et asi läheb piisavalt suure kella külge, et inimesed teaksid, mis täpsemalt toimus, ja teaksid tähelepanelikud olla,» lisas perenaine.

Lõuna ringkonnaprokurör Milvi Väin ütles, et kuna sündmuskohal oli lumi jäljed kinni tuisanud, siis vara äraviimise jälgede põhjal polnud võimalik süüdlasi otsima hakata. «Küll kogus politsei talust muid tõendeid, mis võivad aidata kaasa varaste tabamisele,» lisas Väin.

Prokuröri sõnul tuleb üldiselt arvestada sellega, et kui vargus avastatakse oluliselt hiljem, on raskem süüdlasi leida ja politsei töö võtab ka rohkem aega.

«Sellistel juhtudel on varguse avastamisel kannatanutel endil võimalik politseid abistada, kui kontrollida vanaraua kokkuostupunkte, pandimaju ja komisjonipoode, et kas on näha endale kuuluvaid esemeid. Politsei teeb seda olenevalt vara liigist ka ise, aga kannatanul on lihtsam oma asju ära tunda,» lisas Väin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles