Valga on üks Eesti lumevaesemaid paiku

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ilmateenistuse kodulehel olevat lumekaarti vaadates selgub, et Valga on ilmateenistuse vaatlusjaamade asukohtadest kolme kõige lumevaesema seas. Täna kell 8 oli ilmateenistuse andmetel Valgas lumikatte paksus 10 cm. Veel vähem oli lund Pärnu külje alla Saugas (8 cm) ja Peipsi ääres Mustvee linnast põhja pool asuvas Tiirikoja jaamas (5 cm).

Erilise lumerohkusega ei paista silma ka talvepealinn Otepää. Siiski oli seal hommikuse seisuga lund maakonnakeskusest enam – 12 cm.

Kõige paksem oli lumikate hommikul Harjumaal: Kuusalu vallas Vanakülas oli see ametlikel andmetel 44 cm, Kehras aga 40 cm. 3. kohal oli Jõhvi linn Ida-Virumaal 38 cm.

Rohkesti lund on ka meie suurematel saartel: nii Saare- kui Hiiumaal ulatub lumikatte paksus kohati 32 sentimeetrini.

Järgmistel päevadel võib tulla veidi lumelisa. Homme tõuseb õhurõhk ilmateenistuse prognoosi kohaselt aeglaselt. Madalrõhkkond eemaldub lõuna poole. Kui madalrõhkkonna serv ulatub ikka Eesti kohale, on meil laialdasemalt sajupilvi ja lumelisa suurem. Kui madalrõhkkond kiiremini nõrgeneb, sajab lund vaid kohati ja sajuhulk on väiksem. Puhub idakaare tuul 2–7, saartel ja põhjarannikul puhanguti 11 m/s. Õhutemperatuur on  -3..-8°C.

Neljapäev tuleb kõrg- ja madalrõhuala piirimail üksikute lumehoogudega. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur langeb öösel -10..-15, kohati selgema taeva -19°C-ni, päeval on -8..-12°C.

Reedel on ülekaalus kõrgrõhkkonna mõju, kuid kohatise lumesaju võimalus püsib. Puhub nõrk põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -12..-15, kohati langeb -20°C lähedale, päeval tõuseb suuremal osal -7..-10°C-ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles