Kolme riigi tipud kogunesid Valka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 21. jaanuari keskpäeval algasid Valga põhikoolis Eesti meistrivõistlused 64ruudulises kabes. Turniiri avas Valga linnapea Kalev Härk. Reedel annavad kabetajad Valga põhikoolis lastele ka simultaani.

Turniiri avanud Valga linnapea Kalev Härk avaldas heameelt selle üle, et Valga on ühe Eesti meistrivõistluste korraldamise poolest jällegi rikkam.

«Kabe on minu hinnangul spordiala, mis vajab keha ja vaimu kooskõla. Täna ongi just vaja selliseid inimesi, kes mõtlevad ja suudavad oma käike ka ellu viia; suudavad rakendada strateegiat ja näevad hästi suuremat pilti."

«Kabe suurvõistluste korraldamine koolis aitab populariseerida kabet kui huvitavat spordiala. Usun, et lisaks kabe kui spordiala tähtsuse tõstmisele aitab sellise suurürituse korraldamine koolis kaasa mõtlemist vajavate spordialaside osatähtsuse tõstmisele,» lisas Härk.

Linnajuht soovib omalt poolt edu kõikidele kabetajatele ja loodab, et lisaks kabemängule jõuavad võistlejad ka linnas ringi uudistada. «Ootan kõiki Valka tagasi. Praegu Valgas eraldi kabeklubi ei tegutse. Loodame, et selle ürituse järgselt suureneb huvi kabemängu vastu ja keegi võtab ka kabeklubi eestvedamise enda kanda.»

«Valgas toimuvad Eesti meistrivõistlused kabes esimest korda. Viimastel aastatel on Kabeliit sama turniiri korraldanud erinevates väikelinnades: Viljandis, Pärnus, Haapsalus ja Narvas. Valga on pikkade traditsioonidega kabekeskus Eestis,» ütles Eesti Kabeliidu president Tarmo Tulva.

Valga eripärana tõi ta välja, et legendaarne kabetreener Toivo Tiislär on Valgas kabenoori treeninud juba aastaid. «Loodame, et tänavused meistrivõistlused toovad ka Valga kabehuviliste hulka uusi noori ja vanu.»

Selleaastased meistrivõistlused on tema sõnul erakordsed, sest kohalik ettevõte Atria on otsustanud võistluste toimumisele oma õla alla panna. «Mul on väga hea meel, et edukad Valga ettevõtted peavad oluliseks mõttespordi arendamist ja toetamist ning on valmis sellesse panustama.»

"On tore, et Kabeliit korraldab võistlusi erinevates Eesti piirkondades, innustades nii noori kui vanu selle toreda alaga tegelema. Atria Eestile on kohaliku kogukonna toetamine väga oluline," märkis Atria Eesti turundusjuht Mirjam Endla.

Kabe arendab tema kinnitusel loogilist mõtlemist, keskendumisvõimet ja ettenägemisoskust. "Just selliste omadustega inimesi on vaja kõigis Eestis piirkondades."

21.–24. jaanuarini toimuvad korraga nii Eesti meeste 68. meistrivõistlused kui Eesti naiste 59. meistrivõistlused 64ruudulises kabes. Neljapäeval alustas turniiri seitse naist, kes mängivad ringsüsteemis, ja 20 meest, kes mängivad šveitsi süsteemis.

Turniir kulmineerub pühapäeval, kui kell 13 selguvad võitjad.

Turniirist võtavad osa suurmeister ja 18kordne Eesti meister vene kabes Arno Uutma ning mitmekordne Eesti meister ja Eesti Kabeliidu 2015. aasta parim naissportlane Kaari Vainonen. Lisaks meie mängijatele osaleb turniiril mängijaid Lätist ja Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles