Otepääl suri ka kolmas põhjapõder

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembri alguses Soomest Otepääle toodud viiest põhjapõdrast on tänase seisuga elus vaid kaks.
Detsembri alguses Soomest Otepääle toodud viiest põhjapõdrast on tänase seisuga elus vaid kaks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelmisel neljapäeval suri Otepää talvepargis kaks sinna toodud viiest põhjapõdrast. Kuigi käesoleva nädala algus lubas loota, et teiste loomade jaoks on oht möödas, nõudsid ilmselt valest toidust põhjustatud seedehäired esmaspäeval ka kolmanda ohvri.

Alles esmaspäeva lõunal kinnitas Winterplace juhataja Siim Kalda Valgamaalasele, et kolm ellujäänud põhjapõtra on energilised ning nende jaoks on oht tõenäoliselt möödas. Vaevalt paar tundi hiljem leidsid aga talvepargi omanikud põdraaedikust järjekordse surnud looma.

Kuna looma surm oli äkiline ja ootamatu, otsustas Kalda seekord saata põdra surnukeha Tartusse lahkamisele – selgitamaks täpselt välja, mis nüüdseks juba kolmele põdrale saatuslikuks on saanud. «Samas ei tahaks ma endiselt uskuda, et tegemist oleks kellegi pahatahtlikkusega, vaid süüdi on ikkagi ebasobiv toit eelmisest nädalast,» ütles Kalda, kes ootab lähipäevil lahkamise tulemusi.

Nüüdseks allesjäänud isane ja emane loom olid täna hommikul nööridega piiratud aedikus suhteliselt loius olekus. Kuigi Kalda sõnul ei pruugi see ilmtingimata tähendada midagi pahaendelist, tunnistas ta, et kestev nädal on loomade jaoks kriitiline aeg. «Oleme andnud neile kõik vajalikud ravimid ning tahaks loota ja ma pigem ka loodan, et Rudolfi ja Robbiega saab kõik korda.»

Seniks kuni loomade tervis väljaspool ohtu pole, on aedik terves mahus ümbritsetud piiravate nööridega ning põtradele võib samblaga söötmiseks läheneda vaid pargitöötaja järelvalve all.

Põhjapõdrad toodi Otepääle Winterplace talveparki detsembri alguses. Nii veterinaaride, Tallinna loomaaia töötajate kui talvepargi töötajate hinnangul on põtrade terviseriketes kõige tõenäolisemalt süüdi külastajate loomadele söödetud ebasobiv toit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles