Kuivad silmad või ähmane nägemine – kust saab hädaline sellele murele abi?

Annika Poldre
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Optometrist Moonika Puusild sõnas, et hämaruski koormab silmi, seetõttu ei ole soovitatav vaadata telerit pimedas toas, vaid ruum peaks olema valgustatud. Lamp asetsegu nii, et selle valgus ekraanilt võimalikult vähe peegelduks.
Optometrist Moonika Puusild sõnas, et hämaruski koormab silmi, seetõttu ei ole soovitatav vaadata telerit pimedas toas, vaid ruum peaks olema valgustatud. Lamp asetsegu nii, et selle valgus ekraanilt võimalikult vähe peegelduks. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Silmaarsti juurde satub sageli inimesi murega, et silmades on liivatunne või jooksevad silmad vett või läheb vaja prille. Just nende hädade puhul aga ei pea ootama silmaarsti vastuvõtule pääsemist, vaid abi saab palju kiiremini silmaõelt või optometristilt.

«Esmane käik võikski olla optometristi juurde, kui inimene tunneb, et nägemine pole enam nii hea kui varem,» ütleb optometrist Moonika Puusild, kelle põhiülesanne ongi patsiendi nägemisfunktsiooni uurimine ja korrigeerimine prillidega. Terve silma prillivajadus ei ole haigus. Kui prillikandja ei näe enam nii hästi, kui tahaks, tuleks samuti minna kõigepealt optometristi vastuvõtule, sest põhjus võib olla vaid nõrkades prillides.

«Vastuvõtule on soovitatav kaasa võtta kasutusel olevad prillid,» räägib Puusild. «Seda on tarvis, et teha kindlaks, kas nägemine on varasemaga võrreldes muutunud.» Optometrist mõõdab silmarõhku ja vajadusel suunab lisauuringutele. Kui prillid ei suuda korrigeerida patsiendi nägemist, võib tegu olla silmahaigusega. Siis saadab optometrist patsiendi edasi silmaarsti juurde, ise haigusi diagnoosimata ja ravimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles