Sõbrakuul saab kodutule sõprust pakkuda

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga loomade varjupaiga juhataja Helle Raja ühe kunagise lemmikuga.
Valga loomade varjupaiga juhataja Helle Raja ühe kunagise lemmikuga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kampaania «Sõprusel ei ole hinda» tähendab seda, et taas saab varjupaigast võtta endale looma tavapärase loovutustasuta. Piisab sellest, kui tulevane omanik soetab stardipaketi.

Valga varjupaiga juhataja Helle Raja kinnitab, et see on üks tore kampaania, mis välja kuulutati. «Omalt poolt kinnitan, et stardipaketid on asjalikud, soodsa hinnaga, väga hästi komplekteeritud ja senine kogemus on, et rahvale meeldivad,» kiidab Raja. «Oleme neid müünud kaasa koos kojuläinud loomadega, eriti hästi ostetakse kassipoegadele või juhul, kui esmakordselt läheb peresse elama täiskasvanud kass.»

Täpsemalt leiab stardipaketist kõik vajaliku kassipidamiseks. Näiteks kasside paketis on transpordiboks, liivakast, kassiliiv, kraapimispuu, toidunõud, toidupakk ja kõige selle pakkimiseks riidest poekott kirjaga «Minu sõber on varjupaigast».

Raja sõnul ootavad Valga kodutute loomade varjupaigas veebruari alguses endale kodu üheksa koera ja 31 kassi.

«Koeri ei ole meil palju ja püüame leida igale koerale sobiva kodu. Seniks elavad suuremad koerad meil turvaliselt aedikutes asuvates soojades kuutides. Väiksemate ning külmaõrnade jaoks on meil olemas põrandaküttega siseruumid, ka kabinetti diivanile mahub paar väikest ära. Oleme südamest tänulikud nendele külastajatele ja vabatahtlikele, kes leidnud aega koertega jalutamas käia,» kinnitas Raja.

Rohkem on juhataja mures kasside pärast, keda aasta jooksul leitakse hüljatuna nii palju, et kõigile uue kodu leidmine on keeruline. Tõsiasja, et kui kassipoegadele kodupakkujaid ikka jagub, siis täiskasvanud kassidele harva, peab ta kahetsusväärseks.

«Uue kodu leiab meilt keskmiselt kaks täiskasvanud kassi kuus, heal juhul kolm. Loodan, et tänu sellele kampaaniale märgatakse rohkem varjupaigas elavaid kasse ja nii mõnigi saab koju. Meie kassitubades ootavad uusi kodusid kõige ilusamad ja sõbralikumad loomad. Nii mõnigi kord on meilt küsitud, et miks nii ilus kass ikka veel varjupaigas kodu ootab ja kohe kiiresti ära ei ole rabatud. No ma ei tea, miks.»

Kõige tõenäolisemaks põhjuseks peab ta vähest infoliikumist. Ka seda, et paljud kardavad tulla varjupaika või tahavad just kassipoega ja just väikest.

Kassipoegadest rääkides ütles Raja, et õnneks praegu päris väikeseid ei ole. Kahjuks aga on eelmisest suvest jäänud mõned nii-öelda ülekasvanud kassipojad, keda ei ole valitud. Kuigi ka nemad on sõbralikud ja kenad, on lihtsalt niimoodi juhtunud.

«Kiiresti on vaja kodusid umbes viie-kuue kuu vanustele emastele kassipoegadele Lily, Urr, Leedi ja Miu-Miu, kes on kenad ja mitmevärvilised. Uusi kodusid ootavad sama vanad isased kassipojad Martin, Täheke, Vasja ja Mustikas, kes on juba meil kastreeritud. Selles vanuses võetud kass mängib veel nagu kassipoeg, kuid pahandust teeb vähem. Tapeedid jäävad terveks ja käed ka, kuna suurem kassipoeg oskab paremini inimlapsega mängida.»

Häid sõnu jagub tal ka täiskasvanud loomadele. «Meie kassitubades elab 21 täiskasvanud kassi, igaüks ilusam ja sõbralikum kui teine. Kõik ihkavad inimese tähelepanu ja on valmis kõiksugu trikkideks. Mis kõige tähtsam: nad on harjunud elama koos teiste kassidega ja juhul, kui eelnevalt on kodus juba üks kass olemas, siis uustulnuka poolt küll probleeme ei teki,» hajutab Raja kõhklusi.

«Oma kodu ihkavad nad kõik, kuid hea oleks, kui kiiremini saaksid koju Vurr ja Tiiger – noored isased kassid, kellele elu kassitoas ei paku enam pinget ja igavusest alustati kaklusi. Kusjuures alustaja oli väiksemat kasvu Vurr – ülisõbralik mustavalgekirju isane kass, kellel hakkas lihtsalt igav.»

Konflikt on lahendatud lihtsalt, kuid kindlasti mitte asajaosalistele meeldivalt. «Nüüd istuvad nad meil vaheldumisi puuris, kumbki paari päeva kaupa.»

Veel juhib Raja tähelepanu Sonjale – kassile, kes kõige kauem varjupaigas elanud, eelmise aasta märtsist. «Püüdsime lõksuga umbes viie kuu vanuse metsiku kassipoja, kellest nüüdseks kasvanud täiesti normaalne ja sõbralik täiskasvanud emane kass.» Teine emane kass Sõstar on ilmselgelt tüdinenud pärast oma poegade ja kasupoegade suureks kasvatamist kassipoegade toas elamisest ja ihkaks juba oma kodu.

Veel jutustab Raja ühe Kaagjärve pere kassidest. «Vahetult enne jõule saime väljakutse Karula valla sotsiaaltöötajalt. Perenaise haiguse tõttu jäi ilma peale üheksa sõbralikku kassi. Kassid toimetasime varjupaika. Kõik said kiibistatud, parasiiditõrje ja vaktsineeritud. Nüüd on ka steriliseeritud ja kastreeritud. Neist neli – Stig, Tannu, Bosse ja Astrid – ootavad meie varjupaigas endiselt endale uusi kodusid.»

KASSI STARDIPAKETT

• transpordiboks

• liivakast

• kassiliiv

• seinale kinnitatav kraapimispuu

• toidu- ja jooginõu (2 tk)

• kingipakk

• riidest poekott kirjaga «Minu sõber on varjupaigast»

Boks, liivakast ja nõud. Stardipaketi hind varjupaigast looma võtjale 35 eurot.

KOERA STARDIPAKETT

• kaelarihm

• jalutusrihm

• junnikoti hoidja koos rulli kottidega

• metallist toidu- ja jooginõu (2 tk)

• maiustustega täidetav mänguasi

• hambaharjakujuline närimiskont

• kingipakk

• riidest poekott kirjaga «Minu sõber on varjupaigast»

Kaela- ja jalutusrihm, nõud ning mänguasjad. Stardipaketi hind varjupaigast looma võtjale 35 eurot.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles