Tegus ja edukas ettevõtja plaanib haaret laiendada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ala Talutehnika müügiplatsil ja ladudes on müügiks välja pandud väga suures sortimendis maainimesele töötegemiseks vajalikke tehnikaseadmeid ja tööriistu. Firma omanik ja juhataja August Paju näitab tööriistakohvrit, mis kulub ära igale meistrimehele.
Ala Talutehnika müügiplatsil ja ladudes on müügiks välja pandud väga suures sortimendis maainimesele töötegemiseks vajalikke tehnikaseadmeid ja tööriistu. Firma omanik ja juhataja August Paju näitab tööriistakohvrit, mis kulub ära igale meistrimehele. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Juba 12 aastat Helme vallas Ala külas tegutsenud Ala Talutehnika OÜ on hea näide, kuidas ka väikeses maakohas toimetav firma saab olla edukas. Nüüd on omanikul plaanis oma haaret laiendada.

Firma omanik August Paju on maast madalast talupidamisega kokku puutunud ning tehnika vastu juba lapsest peale huvi üles näidanud. Ka tema isa oli masinamees, kelle kõrval poiss masinate hingeelu tundma õppis. «Alal olen üles kasvanud, siinse kooli lõpetanud ning Tartu kutsekeskkoolis nr 17 instrumentaallukksepa ameti selgeks õppinud,» rääkis ta endast.

Pärast kutsekooli lõpetamist läks noormees tööle Nuia EPTsse, kus juba isa ees töötas. Tööd sai tehtud autoremondi liinil, traktoristi ja autojuhina. «Olin mõnda aega isegi Märjamaal rekkajuht. Kuid maaelu tõmbas ning mõne aja pärast olingi Alal oma vanematekodus tagasi,» meenutas Paju.

Seejärel pühendus ta talupidamisele, mille kõrvalt läks vanametalli kokkuostjaks. Kuna põlluharimismasinaid nappis, hakkas mees tuttaval Soomes külas käies seal ringi vaatama ja kasutatud põllumajandustehnikat kokku ostma ning Eestisse tooma.

«Kuna polnud veel Eesti Vabariiki, käisin Soomes turistiviisaga kolme päeva kaupa. Plats, kuhu tehnika paigutasin, oli vanemate talu õuel.»

Nõudlus tehnika järele ajendas firmat looma

Alguses müüs ta kasutatud põllumajandustehnikat eraisikuna, kuid peagi tegi soomlasega kahasse firma nimega Põllumajandusmasinate Kauplus. «Kuna talunikel oli 1990. aastate alguses suur tehnikapuudus, oli nõudlus kasutatud riistade järele suur. Lisaks Eestile müüsime kasutatud tehnikat ka Lätti. Hakkasime isegi suuremaid haakeriistu, traktoreid ja kombaine tooma Rootsist.»

Niimoodi käis äri kaheksa aastat. Kui käibelt kadus Soome mark, mis tõi kaasa meeletu hinnatõusu, vähenes ka kasutatud tehnika müük.

«Mingil ajal ei tundnud soomlasest partner enam asja vastu huvi. Otsustasin oma tegevust laiendada. 2003. aastal asutasin firma, mis sai nimeks Ala Talutehnika. Ostsin ära sovhoosi õigusjärglaselt hoiulaenu ühistult endise majandi töökojakompleksi, hiljem ka kontorihoone. Tegin need korda ning tegutsen siiani nendes hoonetes,» sõnas ta.

Kuna põllumeestele hakati maksma toetusi uue tehnika ostuks, tekkis nõudlus just uue tehnika järele. «Käisin Poolas, Leedus ja Lätis messidel, kust sain esimesed koostööpartnerid, kellega teeme koostööd juba üle kümne aasta. Praegu on tihe koostöö kolme Poola ja kahe Leedu firmaga, kes annavad oma kaubale garantii, mis on ostjale väga oluline,» sõnas Paju.

Kõik ühest kohast kätte

Alal platsil ja ladudes on müügil mullaharimis- ja heinatehnika: randaalid, kultivaatorid, adrad, niidukid, pressid, järelhaagised. Pakkumisel on erisugused varuosad, rehvid, keevitusvahendid, tööriistad, kruvid ja mutrid ning  palju-palju muud, mis tööks vajalik.

«Olen lähtunud põhimõttest, et maainimesed saaksid kõik vajaliku ühest kohast kätte. See annab ka mainele juurde, kui on suur kaubavalik ning suudad klientide soove täita. Loomulikult oleme meiegi täiuslikkusest kaugel, kõike ei saa omada, kuid hädatarviliku peaks meilt küll kätte saama. Oleme üritanud ka traktoreid müüa, kuid oleme loobunud, kuna suurte tunnustatud firmade edasimüüjatega on raske konkureerida,» nentis Paju.

Küll rõhutas ettevõtja, et kõige olulisem on ostjale ikka hind, mis asjad paika paneb. Tähtis on kvaliteedi ja hinna suhe. «Pakkujaid on väga palju, inimesed uurivad, kus odavam, sest ka vahemaad ei mängi olulist rolli. Ja loomulikult peab kaup ka laos olemas olema, sest enamik kliente tahab ikka ostetavat enne oma silmaga üle kaeda.»

Kliendid on talunikud, suvilapidajad ja hobiaednikud ning põllumajandus- ja ka metsafirmad üle Eesti, lisaks Lätimaaltki.

«Möödunud aasta oli firmale väga hea. Detsembri käive oli üle 100 000 euro, aastakäive tuli üle miljoni. Kuna väiketalunikud said mullu investeeringuteks toetust, tõi see ka Ala Talutehnikale juurde hulga kliente. Toetused on põllumeestele ikka suureks abiks, muidu ei majandakski  väiketalunikud ära, sest liha, piima ja ka teravilja kokkuostuhinnad muudkui kukuvad,» arutles mees.

Klient on alati kuningas

Kuigi firma on lahti ainult tööpäevadel, ei jäeta häda korral klienti teenindamata ka puhkepäevadel. «Kui ikka helistatakse ja tean, et meil laos see varuosa sees on, tulen välja igal ajal – kas või öösel,» sõnas ettevõtja.

Juba kaks aastat tegutseb Tõrvas ka firmale kuuluv varuosade pood, millel omaniku sõnul läheb samuti kenasti. «Kui talupere tuleb linna, lähevad naised toidupoodi ja mehed varuosade poodi – mõlemad on rahul,» ütles Paju naerdes.

Ettevõtja on püüdnud hakkama saada oma rahaga ning pangalaenu pole kasutanud. Ladudes ja platsil ringi kõndides ja meeletut kaubavaru vaadatest tekkis mul tahtmatult küsimus, kui palju raha kauba all seisab.

«Täpselt ei oska öelda, kuid paarisaja tuhande ümber on ladudes kaupa sees küll. Pikaajaline koostöö ühe koostööpartneriga, kelle toodangu müük kasvas eelmisel aastal kahekordseks, on toonud alles esimest aastat kaasa selle, et saan kauba eest tasuda pärast müümist. Üldjuhul on maksetähtaeg kauba eest 30 päeva.»

Plaanis käivitada e-pood

Kuigi Ala Talutehnikal maakonnas konkurenti pole, on naabermaakonnas neid mitu. Et ära majandada, peab tegevust laiendama, sortimenti täiendama ning uusi koostööpartnereid otsima.

«Läbirääkimised käivad ühe Austria firmaga põllumajandustehnika tarnimiseks. Suvel plaanime käivitada varuosade e-poe, et saaks ka interneti kaudu kaupa tellida. Kevadel on plaanis avada Hiiumaal tehnikamüügi koht. Praegu oleme kuuekesi, kuid tahaks ka töölisi juurde võtta, et tagada parem klientide teenindus ja tehnika hooldus,» rääkis ta tulevikuplaanidest.

Ostetud on firmale uus pakiauto ja ka treiler, et väiksemat tehnikat vajadusel klientideni toimetada. Soetatud on juurde ka üks angaar.

Mehe sõnul on ettevõtja elu vastutusrikas ja närvesööv. Probleeme, mida lahendada, on pidevalt. «Tuleb väga täpselt arvestada, palju ja millist kaupa sisse võtta. Kalkuleerida tulusid-kulusid. Palju on suhtlemist klientidega, müügitöö on väga oluline,» sõnas ta.

Rohkem rõhku tuleb tema meelest panna ka reklaamile. «Raha tuleb reklaamiks välja käia küll, kuid sellest on ka kasu,» nentis ta. Suurima probleemina näeb mees riigipoolse turukaitse puudumist.

Hobiks iluaiandus

Äritegemise kõrval on Paju tegelenud jõudumööda hoonete ümbruse kujundamisega. Kuigi siis, kui tal nüüd külas käisin, varjas lumevaip tehtut, tean oma varasemast käigust, kui omanäoliselt ja pilkupüüdvalt on hoonete ümbrus haljastatud ja lilledega kaunistatud.

«Kui hooned ostsin, oli ümber võsa ja prügimägi. Aastatega on see iluaed rajatud, endal ja klientidelgi ilus vaadata,» ütles ta tagasihoidlikult. Kontoriseinal võib näha hulka tänu- ja aukirju, mis ettevõte saanud kauni ümbruse eest.

Päevatööst ja ärimõtetest lõõgastub mees maatööd tehes. «Talvel sõidan oma talumaadele rajatud jäärajal, see aitab mõtteid mujale viia. Iluaiandus on samuti suur hobi, mida abikaasaga kahasse teeme,» sõnas ta. «Alal meeldib elada, mujale ei kipu. Ka siin saab edukalt äri ajada, selleks ei pea suurde linna kolima,» ütles ta jutuajamisele punkti pannes veendunult.

KOMMENTAAR

Avo Tamm, OÜ Tulevik juhatuse liige

«August Paju on tubli ettevõtja. Oleme Ala Talutehnikaga teinud koostööd juba hulk aastaid ja see on olnud asjalik ning väga meeldiv. Firma müüb mõistliku hinnaga kvaliteetset kaupa ja sortiment on samuti lai. On aastate jooksul tublisti laienenud ja arenenud firma, nüüdseks on neil Tõrvas juba avatud ka kauplus, mis rahva seas tuntud ja nõutud kohaks saanud.

Olen nii pakutava kaubavalikuga kui teenindusega igati rahule jäänud. Sealt saab alati abi ja tekkinud probleemid lahendatakse kiiresti, eriti on taoline abi ja suhtumine vajalik hooajatöödel. Selle firma poole võib pöörduda ka puhkepäevadel – alati leitakse probleemidele lahendus. Hea näide, et ka väikeses kohas on võimalik ettevõtlust edukalt arendada. Väga vajalik ettevõte põllumeestele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles