Inspektorite visiit võib kaasa tuua trahvi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeamet Järvamaa kodude tuleohutust kontrollimas.
Päästeamet Järvamaa kodude tuleohutust kontrollimas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Päästeamet on inimeste turvalisuse nimel alustanud reide, et saada ülevaade sellest, kuidas on kodudes lood tuleohutusnõuete järgimisega. Näiteks kontrollivad ameti töötajad suitsuanduri olemasolu.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik rõhutas, et käimasolevat kontrollreidi ei maksa segi ajada juba varem käivitatud kodunõustamistega.

«Kodukülastusi ehk kodunõustamisi teevad kutselised ning vabatahtlikud päästjad ja ennetajad ning see lepitakse eelnevalt elanikuga kokku. Vaadatakse koos elanikuga kodu murekohad üle ning päästjad annavad nõu, kuidas seal tuleohutust parandada. Vajadusel aitavad päästjad paigaldada ka suitsuanduri või vahetada seadme patarei,» selgitas Kiik.

Tuleohutuse kontrolli teevad tema sõnul aga inspektorid ning puuduste avastamisele järgneb karistus. «Tuleohutusnõuete rikkumise puhul võib trahv ulatuda seaduse kohaselt isegi 1200 euroni. Esmakordse rikkumise puhul nii-öelda hoiatusena tehtud trahvid on siiski oluliselt väiksemad, kuid korduva rikkumise puhul need kindlasti kasvavad.»

Inspektorid kontrollivad Kiige kinnitusel praegu ka neid kodusid, kus varasemal päästjate kodukülastusel puudujääke leiti – näiteks ei olnud eluruumis suitsuandurit. «Senine inspektorite reid on näidanud, et varem leitud puudused on nendes kodudes kõrvaldatud ja nõustamistest on järelikult ka kasu.»

Hetkel ei ole kõik Valgamaal planeeritud kontrollkäigud veel tehtud, kuid üldjoontes võib kommunikatsioonijuhi sõnul öelda, et pooltes kodudes puudujääke ei esinenud. "Puuduvast suitsuandurist rohkem leidsid inspektorid katkisi või puudustega küttesüsteeme. Täpsemad kokkuvõtted edastame järgmise nädalal alguses.«

Amet jätkab sellel aastal ka nõustamisi, et kodude tuleohutust parandada. »Kogu Eestis on plaanis külastada ja nõu anda 30 000 kodus. Eelmisel aastal oli see number 16 400. Koduomanikud, kes soovivad enda kodu tuleohutust parandada, võivad kodukülastuse soovist teada anda päästeala infotelefonil 1524. Infotelefonilt saab ka tasuta tuleohutusalaseid nõuandeid," julgustas Kiik vajadusel abi otsima.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles