Laupäeval tähistati ülemaailmset sotsiaalse õigluse päeva

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hingemattev vaesus Nairobis Kibera slummi kitsastel radadel, kus on õnnestunud käia väga vähestel eestlastel. Foto on illustreeriv
Hingemattev vaesus Nairobis Kibera slummi kitsastel radadel, kus on õnnestunud käia väga vähestel eestlastel. Foto on illustreeriv Foto: Pille Olesk

Laupäev oli sotsiaalse õigluse päev. Sel aastal pööratakse erilist tähelepanu keskonnasäästlikule majandusele ja ühiskonnale.    

Arengukoostöö Ümarlaua juhi Sigrid Solniku sõnul on Eesti võrreldes arenguriikidega heal järjel. “Kuigi Eesti ühiskond peab sotsiaalse õigluse täielikuks saavutamiseks veel olulisi samme astuma, on võrreldes arenguriikidega olukord kõvasti parem. Seda enam peaksime panustama solidaarsusesse ning tegema ühiskondlikult ja individuaalselt tegusid selles suunas, et elu oleks õiglasem ka neis riikides, mis on meist kaugel”, rääkis Solnik.

”Süsteem, mille eesmärk on kasumi teenimine ükskõik millise hinnaga on arenguriikides kaasa toonud bürokraatia vohamise, keskkonna reostuse, suurte alade elamiskõlbmatuks muutmise, lapstööjõu kasutamise, vaesuse süvenemise ja muid probleeme”, tõi Solnik arengumaadest halvimaid näiteid.

Keskkonnasäästlikum üleminek nõuab maailma majanduselt uut ja paremat visiooni. Sellist, mis austab planeedi piire, arvestab inimeste õigusi ja sotsiaalset heaolu ning töötab eesmärgi nimel, kus inimeste heaolu ei sõltu tarbimisest, kellegi või millegi teise arvelt.

Sotsiaalse õigluse päeva peetakse igal aastal 20. veebruaril, mil toetatakse rahvusvahelisi püüdlusi vaesuse vähendamiseks, väärikaid töövõimalusi, soolist võrdõiguslikkust ja kõigi isikute võimalust õiglusele ja sotsiaalsele heaolule. 

Arengukoostöö Ümarlaud on on avalikes huvides tegutsev 31 arengukoostöö ja maailmahariduse valdkonna kodanikuühendust esindav organisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles