Ütle mulle üks ilus poisslapse nimi ...

, Tõrva linnavolikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helme, Hummuli ja Põdrala valla ning Tõrva linna ühinemisel moodustuva valla keskuseks saab Tõrva linn ja nimeks Tõrva vald.
Helme, Hummuli ja Põdrala valla ning Tõrva linna ühinemisel moodustuva valla keskuseks saab Tõrva linn ja nimeks Tõrva vald. Foto: Valgamaalane

Viimastel päevadel on üles kerkinud tuline arutelu Lõuna-Mulgimaale tekkiva uue omavalitsusüksuse nime ja nime üle otsustajate üle. Sellel teemal on Valgamaalases avaldanud arvamust Helme vallavolikogu liige Andrus Lepikov ning ka ühinevate omavalitsuste juhid. Helme vallavolikogu on teinud ka juba «soovitusliku» otsuse, kuidas nimeteemaga edasi peaks minema.

Kõigepealt juhtkomisjoni tööst, kelle tegevus uue omavalitsuse nimega seonduvalt on saanud teatava kriitika osaliseks. Arvan, et Tõrva linnapea Maido Ruusmann ja volikogu esimees Kalle Vister teevad komisjonis head tööd ning volikogu usaldab neid. Oleks mõeldamatu, et igat juhtkomisjoni otsust hakkaksid omakorda menetlema volikogud eraldi. Usun, et juhtkomisjon teeb otsuseid konsensuslikult, rääkides teemad läbi nii, et ükski osapool ei kannataks.

Helme vald on teinud ettepaneku panna omavalitsusele nime valimine rahvahääletusele. Igasugune rahva kaasamine omavalitsuste otsustusprotsessidesse on positiivne ja vajalik, kuid kogemused on näidanud, et rahvahääletused ei ole just üleliia populaarseks osutunud. Näiteks toimus 2012. aastal rahvahääletus Viljandi valla moodustamiseks, kuid osa võttis kõigest 143 inimest ligi kümnest tuhandest.

Pannes nime valimise rahvahääletusele samal ajal koos ühinemishääletusega, tekitaks see hääletajates arusaamatust, sest rahva jaoks ei selgu hääleandmisega see, mille moodustamise poolt üldse ollakse. Kindel võib olla, et omavalitsuse nime rahvahääletuse puhul ei jää Helme vald ainukeseks valikuks. Arvan, et suure tõenäosusega oleks rahvahääletusel osalenute arv niivõrd madal, et tekiks küsimus selle legitiimsuses ja mõjus.

Loogiline oleks, et uue omavalitsuse nime osas teeksid otsused olemasolevad volikogud. Volikogude liikmetel on olemas mandaat. Rahvas on meid usaldanud tegema tähtsaid ja vähemtähtsaid otsuseid.

Helme valla volikogu liige Andrus Lepikov on Valgamaalasele öelnud, et seadust, mis ühineva omavalitsuse nimevaidlust lahendaks, Eesti seadusandluses ei leidu. Samas ei hakka keegi muutma olemasoleva haldusüksuse nime, kuna tekkiv omavalitsus on täiesti uus omavalitsusüksus.

Teine küsimus on uue omavalitsuse nimi. Kuna on tekkinud mingisugune arusaam, et kohe kindlasti on uue omavalitsuse tekkimisel vaja kaasa võtta midagi vana ja läbiproovitut, siis miks peaks see olema Helme vald. Kas kellelgi on selleks hea põhjendus?

Mul on välja pakkuda hulga parem alternatiiv, mis kokkuvõttes võiks haakuda ühinemisteemaga veelgi paremini kui Helme vallavolikogu poolt väljapakutu. Nimelt võiks uue omavalitsuse nimeks saada Tõrva vald. Tõrva on ajalooline nimi, Tõrva linn on piirkonna tõmbekeskus ja olgem ausad, kogu meie piirkonda teatakse just Tõrva linna nime järgi. Lihtne ja selge.

Seega, otsustada võiksid uue omavalitsuse nime valikul omavalitsuste volikogud ning enamuse hääl maksab – kui neljast volikogust kolm otsustab ühtemoodi, on selge, et see otsus oleks siduv.

Copy
Tagasi üles