Ränkade heitluste paik taastub oma ajaloolises suuruses

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhipunker, mis kuulub ka taastamiskavas olevate objektide hulka, oli Kuperjanovi pataljoni noormeeste jõul saanud kolmapäeval sellisesse seisu, et peaks valmima neljapäevaks.
Põhipunker, mis kuulub ka taastamiskavas olevate objektide hulka, oli Kuperjanovi pataljoni noormeeste jõul saanud kolmapäeval sellisesse seisu, et peaks valmima neljapäevaks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga militaarteemapark jätkab lahingurajatiste taastamist Väikese Emajõe ääres. Ajaloos tähtsat rolli mänginud paigas on valla ja ajateenijate toel valmimas järjekordne etapp – sellisena, nagu ta kunagi oli.

Tegu on Tõlliste vallas Sooru küla külje all asuva lahingupaigaga, kus Valga omakaitsepataljon Väikse Emajõe äärset kõrgendikku kaitses. Seal on nüüd taastatud ehitis, mida major Meelis Kivi eile külalistele Valga linnast ja Tõlliste vallast lähemalt tutvustas.

Kui lahingupaigale lähenedes ei olnud esmalt arugi saada, et toimumas on midagi erakordset, siis metsateed pidi jõeäärsele kõrgendikule liginedes üllatasid kõigepealt hästi maskeeritud mehitatud valvepostid. Seejärel hakkasid silma loodusesse sulandunud veokid, militaartehnika ja sõduritelgid, mille kohta kehtis karm käsk: mitte pildistada. Siia olid ennast sisse seadnud Kuperjanovi pataljoni ajateenijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles