Emise organid toovad küttidele raha

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimehed on metssigade arvukust tublisti vähendanud.
Jahimehed on metssigade arvukust tublisti vähendanud. Foto: Jaanus Lensment

Jahimehed on selle aasta esimese kahe kuuga toonud veterinaar- ja toiduameti (VTA) maakondlikesse keskustesse ligi 1500 emise suguelundid ja VTA on jahiseltsidele praeguseks makstud 62 640 eurot.

Jaanuaris toodi 577 proovi, veebruaris on toodud 897, ütles täna, 11. märtsil VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda. Amet on maksnud jahiseltsidele 62 640 eurot ja see sisaldab tasu kõigi jaanuaris ja osaliselt veebruaris kütitud emiste eest. «Veebruari andmed ei ole lõplikud, sest andmete võrdlemine jahiseltsidelt tulnud aruannetega on alles pooleli,» lisas ta.

Seoses vajadusega vähendada sigade Aafrika katku (SAK) leviku tõttu oluliselt metssigade arvukust, hakkasid kütid sellest aastast saama iga aastase ja suguküpseks saanud emise küttimise eest sada eurot, millest 75 eurot maksab Euroopa Komisjon ja 25 eurot lisab riik. Üle ühe aasta vanuse emiste küttimise tõestuseks peab jahimees maakondlikku veterinaarkeskusesse viima emise välissuguorganid.

Kalda sõnul on kõige rohkem on proove toodud Rapla-, Lääne-Viru- ja Harjumaalt, kõige vähem aga Valga-, Viljandi- ja Võrumaalt. «Märtsis on üldine proovide laekumise vähenenud, kuid emiste küttimise vähenemist ei saa selle alusel hinnata,» sõnas Kalda.

VTA peadirektori asetäitja sõnul on veterinaarkeskused on tagasi lükanud proovid, mis ei ole vastanud nõuetele. «Näiteks on toodud külmutatud organproove ja proove, millest ei ole võimalik tuvastada emise välissuguorganeid,» rääkis Kalda.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles