Seadusandlus busside liikluskaameraid ei keela

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Andmekaitse inspektsioon (AKI) ei nõustu Tallinna Linnatranspordi ASi (TLT) väitega, nagu ei saaks bussides kasutada liikluskaameraid, sest seadusandlus seda ei võimalda.

«Isikuandmete kaitse seadus lubab turvakaameraid paigaldada isikute ja vara kaitseks, kui kogutavaid andmeid kasutatakse ainult nende kogumise eesmärgist lähtuvalt. Seega nii reisijate ohutuse tagamiseks ja bussi kui ettevõtte vara kaitseks võib kaamera paigaldada ka selliselt, et selle abil on võimalik jälgida liiklust väljaspool bussi selle vahetus läheduses,» selgitas AKI avalike suhete nõunik Margit Liivoja.

«Põhiküsimus taandub filmimisel saadud andmete kasutamisele. See peab olema rangelt eesmärgipärane, mistõttu neid ei tohi avalikustada ega avaldada kolmandatele isikutele, välja arvatud politsei, kellele taolise salvestise edastamine uurimistoimingute läbiviimiseks on lubatud,» toonitas Liivoja. «Seaduse kohaselt tuleb ka taoline kaamerate kasutamine vastavalt tähistada: jälgimisest teavitaval sildil peavad olema turvakaamera omaniku kontaktid,» lisas ta.

TLT pressiesindaja Urmas Toomingu sõnul on TLT kaalunud linnaliinibussidele ka liiklust jälgivate kaamerate paigaldamist, kuid lähtuvalt andmekaitseseaduse juriidilistest nüanssidest ei ole TLT pidanud niisuguste kaamerate paigaldamist võimalikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles