Üha kasvav töökoorem kipub perearstidele liiga tegema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Perearstide nappus võib nurjata riigi senise tegevussuuna, mille käigus on eriarstide töökoormust järk-järgult hakatud üle kandma perearstidele. Lihtsaid lahendusi võtta ei ole ning probleem on tõsine ka Valgamaal.

Terviseameti andmetel on kõigi patsiendinimistute teenindamine üle Eesti praegu küll veel tagatud, ent olukorras, kus perearste lahkub töölt palju enam kui neid asemele tuleb, võib arstiabi saamine osutuda suureks probleemiks juba lähiaastatel. Prognoosi kohaselt lahkub järgmise 15 aasta jooksul töölt keskeltläbi 26 perearsti aastas ning samas ajavahemikus alustab tegevust kõigest 16 uut inimest.

Möödunud aastal luhtus tervelt 22 perearstikonkurssi. Luhtumise peapõhjus on väikeste nimistute rohkus, kus patsientide vähesuse ja arsti alakoormuse tõttu võib alla käia ka perearsti kvalifikatsioon. Uued perearstid eelistavad tööd suuremates linnades või välismaal ning üha kasvavast vastutusekoormast hoidudes eelistatakse omaette nimistule hoopis abiarstikohta juba olemasoleva nimistu juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles