Arvamus: Helme, Lõuna-Mulgi, Tõrva või hoopis Mulkla vald?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Starke
Toomas Starke Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Üsna elav huvi ja tuline arutelu on jõudnud Valgamaalase külgedele seoses uue loodava vallaga. Nime teemal on kõige põnevam diskussioon olnud. Lugesin, et tuleb uus omavalitsus, siis olgu ka uus algus, uue nimega.

Kas on ikka uus algus? Vaadates Helme kihelkonna kaarti ja võrreldes seda tekkiva uue valla piiridega, tundub, et uus moodustuv vald on pigem ikka status quo ehk olukord varasemast, kihelkonna piiride ajast, mitte uus.

Toodud on juba välja hulga argumente, miks peaks või ei peaks uue valla nimi olema Helme. Lisaksin omalt poolt veel ühe vaatenurga.

Tänapäeva inimene otsib vastuseid kõikvõimsast Google`ist ja nii tegin ka mina.Tippisin Lõuna-Mulgi  netiavarustesse ja oh seda õnne – näkkas kohe. Lugesin, et Lõuna-Mulgimaa on ajaleht, mis ilmub kord kuus, aga mitte Hummuli, Põdrala, Helme ja Tõrva elanikele, vaid on hoopis naabervaldade Abja ja Halliste ning Mõisaküla linna mulkide kodukoha leht. Võib-olla ongi hea, saab uue tekkiva valla tulevase ajalehe väljaandmise arvelt esiteks kokku hoida, nagu õige mulk kunagi, ja teiseks naabervaldade muredest lugedes suurt häämeelt tunda, nagu eestlasele omane. Ei tea, kas läheb ka madinaks lehenimega seoses?  

See pole veel kokkuhoiu koha pealt kõik: saaksime suunata tekkiva suurvalla käsitööhuvilised juba 10 aastat tegutsevasse Lõuna-Mulgimaa kunsti- ja käsitöökotta Karksi-Nuia linna. Ja ka see pole veel kõik: uue valla puuetega inimesed saaksid osaleda Lõuna-Mulgimaa puuetega inimeste ühingus, mis asub Viljandis.

Kõik see eelnev on kirja pandud väikese sarkasmiga ja mõttega, et peaksime kaaluma kõiki aspekte enne lõpliku nime panekut.

Austatud valla- ja linnajuhid, teil on ju õigus ja võime seaduse piires, kohalike elanike huvides korraldada rahvahääletus. Palun tehke seda ja saate teada, mida rahvas arvab ja ühtlasi hoiate ära ka tulevased etteheited.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles