Saabus kurb aastapäev

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuskogunemine Keeni raudteejaamas
Mälestuskogunemine Keeni raudteejaamas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suurküüditamisest, mil saadeti oma kodudest külmale maale üle 20 000 inimese, möödub täna 67 aastat.

«Ööl vastu 25. märtsi lükati mitmes kohas teid lumest puhtaks, ka neid, mida mööda harvem käidi. Taluinimeste küsimusele, miks ühtäkki need kõrvalised teed läbitavad peavad olema, saadi vastus varajastel hommikutundidel: Balti riikides oli käivitunud sõjaline operatsioon «Priboi»,» kirjutab ajaloodoktor Aigi Rahi-Tamm.

Sündmus, mis muutis sadade tuhandete inimeste elu, on inimeste mälus tallel. Aastapäeval mälestatakse küüditamisohvreid mälestuskivide juures ja raudteejaamades ning peetakse teenistusi kirikutes. Memento Valgamaa ühendus korraldab mälestusürituse Keeni raudteejaamas, kust samuti 1949. aasta varakevadel saadeti loomavagunites teele perekonnad sülelastest vanuriteni.

Minek toimub bussiga, mis väljub kell 11.15 Valga Siili keskuse juurest ja võtab soovijad peale ka raudteejaama juurest. Mälestussündmusele järgneb mementolaste koosviibimine ja ühenduse aruande-valimiskoosolek Valgas koos ühise lõunasöögiga.

Memento esimees Enno Kase tõdes, et kuigi nende inimesed on tublid ja tegusad, jäävad read aasta-aastalt hõredamaks. «Nimekirjas oli viimati küll 112 liiget, kuid aktiivseid, kes käivad ühel või teisel sündmusel, on 60 ringis ja nende kohta on ka teavet rohkem saada. Aeg-ajalt jääb lehest silma kaastundeavaldusi, mille puhul tuleb kurvalt tõdeda, et see oli meie inimene.»

Keeni raudteejaamast pealelaaditud inimestest jõudis aprilli alguses Novosibirskisse elusalt kohale 1045, Puka jaamast 960. Need arvud pärinevad Leo Õispuu raamatust «Küüditamine Eestist Venemaale: märtsiküüditamine 1949. 1. osa».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles