Juhtkiri: Linnaruum elavamaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga gümnaasiumi Valge Maja välialale kavandatud ideelahenduste võidutöö väljakuulutamine muuseumis.
Valga gümnaasiumi Valge Maja välialale kavandatud ideelahenduste võidutöö väljakuulutamine muuseumis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Skulptuure Valgamaa asulates just palju ei kohta. Tõsi, mitmel pool maakonnas leidub mälestusmärke sõjaohvritele – nii Vabadussõjas kui Teises maailmasõjas võidelnutele. Seejuures võib pidada õigeks, et punamonumentide täielikku kõrvaldamist pole toimunud. On ju kõik sõjas langenud õigupoolest kuritegeliku süsteemi ohvrid ja väärivad mäle(s)tamist.

Muude skulptuuridega on lood veel viletsamad. Näiteks leidub maakonnakeskuses lisaks sõjas langenute monumentidele vaid kaks suuremat skulptuurset taiest: Alfred Neulandit ja Nipernaadit kujutavad. Mujalgi maakonnas pole olukord parem.

Peagi aga lisandub Valga linnaruumi veel üks skulptuur. Valga gümnaasiumi ees olevale muruplatsile kerkib Terje Ojaveri «Hoolaud», mis kujutab pronksist poissi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles