Arvamus: Mis loom see mulk on?

, Mulgi kultuuri instituudi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi kultuuri instituudi juht Kaja Allilender on suvekooli populaarsusest meeldivalt üllatunud.
Mulgi kultuuri instituudi juht Kaja Allilender on suvekooli populaarsusest meeldivalt üllatunud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Me ei saa tõenäoliselt kunagi teada, millal täpselt sai sakalaste hüüdnimeks mulk. 19. sajandi keskel pidi aga sõna olema juba kasutusel, sest 1869. aastal ilmunud Wiedemanni sõnaraamatus on sõna mulk juba sees. Mulgi üks sünonüümidest oli mustakuuemees.

Rahvasuus on säilinud muistendid mulgust, mille kaudu saabusid rüüstajad ja mille kaudu nad aeti tagasi. Rahvaluuleteadlane ja vaimulik M. J. Eisen tuli ka välja väitega, et Mulgimaa on tuletatud sõnast mulk. Mulguks nimetati Viljandimaal aga karjaaia väravaid.

Vähe on rahvajutte sakalaste käikudest lõuna poole. Ilmselt kujunes mulgust nii tähtis koht retketeedel, et selle lähedasi asukaid hakati nimetama mulgutagusteks või mulguäärseteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles