Mägine Šveits – mitte ainult suusaturistide unelmate paik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõneltki Meiringeni elamu rõdult avaneb tõeline miljonivaade.
Mõneltki Meiringeni elamu rõdult avaneb tõeline miljonivaade. Foto: Jaanika Kuusik

«Appi, kui odav kõik on,» hüüatab laps, kui suusareisilt naasnuna Riias esimeses ettejäävas Rimis peatuse teeme. Kolmekesi riiulite vahele hargnedes kuhjame kärusse toiduaineid. Sest tõesti, pärast nädalat Šveitsis oleksime nagu odavelu paradiisi sattunud.

Oleks siiski ülekohtune hinnata seda maad nii ühekülgselt. Alpid moodustavad üle poole Šveitsi pindalast, mis võib ka üks kalliduse põhjus olla. Suurepärased teed, palju tunneleid, kõikjal valitsev puhtus ja kord ning nagu kellavärgina toimiv elu tekitab tunde, et iga kulutatud frank on ka seda väärt. Muidugi on elatustase Šveitsis kõrgem ja pea kõik toidu- ja esmatarbekaubad kallimad kui meil.

Tore on tunda sedagi, et midagi pole muutunud kümne aasta jooksul, mil viimati väikeses suusakuurordis Engelbergis viibisime. Viimane asub Kesk-Šveitsis, umbes pooleteise tunni autosõidu kaugusel Zürichist. Kuigi väikseid ja suuremaid ning tuntumaid suusakeskusi on riigis palju, tegime valiku Engelbergi kasuks just esimese korra heade muljete põhjal, aga ka suusaradade kõrguse pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles