Politsei leidis mehe kodust nii narkoaineid kui kaheraudse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaime leht. Foto ei ole konkreetse sündmusega seotud.
Kanepitaime leht. Foto ei ole konkreetse sündmusega seotud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu maakohus karistas möödunud nädalal kolme meest, kes süüdistuse järgi tegelesid narkoäriga mitmel pool Eestis, sealhulgas Valgamaal.

Süüdistuse kohaselt käitlesid 43–63aastased mehed ajavahemikus 2014. aasta suvest 2015. aasta novembri keskpaigani narkootilisi aineid Tartu-, Valga- ning Lääne-Virumaal. Kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendid kinnitavad, et kaks vanemat meest hoidsid enda elukohas eri kogustes amfetamiini ning marihuaanat.

Menetlusmaterjalidest selgub, et 52aastane Tarvo omandas suures koguses amfetamiini toona 62aastaselt Priidult ning enne klientidele edasiandmist lahjendas seda jahuga. Lisaks oli kolmele mehele esitatud süüdistus kanepitaimede kasvatamises.

Kolmest süüdistatavast on Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul elukoht Valgamaal ainsana Priidul. Teiste elukohad on Tartumaal – Tarvo viibib küll alates mullu 20. oktoobrist eelvangistuses.

Tamm kinnitas, et Valgamaaga ongi seotud vaid Priidu kuriteoepisoodid. "Süüdistuse kohaselt hoidis ta enda elukohas Valgamaal metamfetamiini, erinevaid narkootilisi aineid sisaldavat pulbrit, kanepist saadud taimevarre tükke ja marihuaanat."

Tamm lisas, et samuti kasvatas Priit süüdistuse järgi narkootilise aine valmistamise eesmärgil 2014. aasta juuni keskpaigast oma elukohas maja kõrval nelja kanepitaime, mille tõmbas 2014. aasta augusti lõpul mullast välja ja pani majja kuivama.

"Veel käitles Priit ebaseaduslikult tulirelva, kuna leidis 2012. aastal enda elukoha pööningult 1947. aastal Nõukogude Liidus valmistatud laskekõlbliku kaheraudse sileraudse püssi, kuid jättis relva leiust politseile viivitamata teavitamata. Nii narkootilised ained kui relva võttis politsei mehelt ära eelmise aasta 19. novembril toimunud läbiotsimisel.

43aastase süüdistatava Aivari elukohast leiti aga üle kolme kilo omakasvatatud taimedest valmistatud marihuaanat. Lisaks leiti sularaha kokku ligi 7500 eurot, mis kohtuotsuse alusel kuulub konfiskeerimisele.

«Kohtult tuli taotleda sularaha konfiskeerimist nii-öelda kriminaaltuluna, sest selle omanik tegeles narkootiliste ainete müümisega ja leitud summa suurus ilmselgelt ei olnud vastavuses igakuiselt ligikaudu 200 eurot pensioni ja sotsiaaltoetusi saava isiku legaalsete sissetulekutega. Üht-teist räägib eluviisi kohta ka tõik, et amfetamiini hoidis ta kalamarjapurkides,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud prokurör Jane Pajus.

Möödunud nädalal mõistis kohus Tarvo süüdi narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ja narkootilise aine levitamise ettevalmistamises, Priidu narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ja tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ning Aivari narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ja narkootilise aine levitamise ettevalmistamises.

Tarvo sai kolme ja poole aasta pikkuse vangistuse, millest kohe tuleb tal trellide taga veeta kuus kuud, ülejäänud karistusosa kanda aga tingimisi kolmeaastase katseajaga. Priit sai kolmeaastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga ning sarnase karistuse sai ka Aivar.

Ühelgi süüdistataval ei ole kehtivaid kriminaalkaristusi.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles