Juhtkiri: Tõsiste valikute aeg

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eile algas eesti keele riigieksamiga taas riigieksamite periood. Valgamaal istus eksamipinki 140 õpilast. Koolilõpetajad tegid esimese oluliste valiku paljude seast, kui eesti keele eksamitöö lugemisosas tuli valida üks alustekstide komplekt ja lahendada selle põhjal kaks kuni neli analüüsi- ja arutlemisoskust nõudvat ülesannet. Järgnevad uued valikud: kuhu ja mida minna õppima ja mida seejärel õpituga peale hakata.

On üpris levinud arusaam, et noorel haritud inimesel Valgamaal pärast koolilõppu eriti midagi teha pole. Samas otsib mõnigi siinne asutus või ettevõte töötajaid otsekui tikutulega taga, aga sobivaid ei leia. See viitab asjaolule, et endiselt läheb osa noori õppima eriala, millega pärast suurt midagi peale hakata pole.

Paljud valivad nii või teisiti hariduse omandamise järel töö või tegevusala, mis neid kodumaakonda tagasi ei too. Et aga selliseid noori vähem oleks, vajab maakond uusi ettevõtteid, mis noortele sobivat tööd pakuks. Õnneks on uusi tööandjaid viimasel ajal ka lisandunud. Paraku on enamik neist siiski sellised firmad, mis pakuvad tööd ja leiba vaid mõnele üksikule spetsialistile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles