Linnu talu hakkab lähipäevadel püüdma päikeseenergiat

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt valmiva päikesepargi asukoht on Linnu talu viilhalli lõunapoolne katuseosa, mida suviste päevade päikesekiired pea 90kraadise nurga all tabavad. Siis toidab park ära terve farmi energiavajaduse ja jääb veel ülegi.
Värskelt valmiva päikesepargi asukoht on Linnu talu viilhalli lõunapoolne katuseosa, mida suviste päevade päikesekiired pea 90kraadise nurga all tabavad. Siis toidab park ära terve farmi energiavajaduse ja jääb veel ülegi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal Tagula külas kanamunade tootmisega tegelevas Linnu talus valmib loetud päevade jooksul päikesepaneelide park, mis katab suvekuudel terve farmi elektrienergiavajaduse ja enamgi veel.

Ettevõtte ärijuhi Jarno Hermeti sõnul on tegemist investeeringuga, mille tegemisel võeti arvesse linnufarmi töö omapärasid. «Kanad vajavad päevas keskeltläbi 14 tundi valgust ning suvel, siis kui päike on kõige intensiivsem, kulub enamik energiast kanalate ventilatsioonile,» selgitas Hermet. «Seega tundus igati loogiline kasutada päikesepaneele, sest need toodavad just suvel kõige rohkem energiat.»

Kokku 170 paneelist koosneva päikesepargi võimsus olevat ärijuhi sõnul suvistel keskpäevadel umbes 40 kilovatti, mis katab arvestatava varuga ära terve farmi energia­vajaduse. Ülejääk müüakse aga tagasi elektrivõrku. «Talvekuudel on nende tootlikkus jällegi vaid umbes 20 protsenti võimalikust, seega siis nii-öelda ostame selle elektri jälle tagasi,» rääkis Hermet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles