Valga maadleb endiselt lasteaiavõlgnikega

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaiaõpetajad suudavad teadagi meisterdamisvahendite leidmisel imet teha ehk mitte millestki väga toredaid asju välja võluda. Siiski võib rahade alalaekumine mõjuda töö kvaliteedile lasteaiarühmades.
Lasteaiaõpetajad suudavad teadagi meisterdamisvahendite leidmisel imet teha ehk mitte millestki väga toredaid asju välja võluda. Siiski võib rahade alalaekumine mõjuda töö kvaliteedile lasteaiarühmades. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sügisel pöörus Valga linn tasumata lasteaiaarvete sissenõudmiseks inkassofirma poole. Kuigi võlasumma on vähehaaval hakanud vähenema, on olukord normaalsusest kaugel.

Oktoobriks oli nelja Valga lasteaia – Buratino, Pääsuke, Walko ja Kaseke – peale peamiselt tasumata toidu- ja kohamaksudest kogunenud ligi 10 000 eurone võlg. Vanemad maksmata arved olid aastast 2011. Vaatamata saadetud meeldetuletustele ja maksegraafikutele oli võlg visa vähenema ning tuli abi otsida inkassofirmalt Lindorff Eesti AS.

Valga linnavalitsuse rahandusameti juhataja Imbi Rõivassepa sõnul on võlglasi aga endiselt palju ja nendega tegeletakse kõikide võimaluste piires. «Tähtajaks on saamata ligi pool väljastatud kuuarvete kogusummast. Kui kuus väljastame neid umbes

20 000 euro väärtuses, siis kuu lõpuks on võlg umbes 9000 eurot.» Kõik ei ole aga pikaajalised võlglased.

Inkasso abil alla kümnendiku käes

Linnavalitsus sõlmis inkassofirmaga Lindorff Eesti lepingu oktoobris 2015. Hetkel on inkassole edastatud 26 võlglase nõuded summas ligi 6700 eurot. Lepingu kestvuse jooksul on inkassol õnnestunud välja nõuda pikaajalistelt võlglastelt kokku 630 eurot.

«Probleem on tõsine nii linnale kui lasteaiale. Linn on teinud kulutusi – otsekulu on toitlustamine –, lapsed on toidu söönud, linn toitlustajale tasunud, aga vanemad linnale võlgu. Kaudne kulu on osalustasu – eelarvesse jääb tulu laekumata, linn on aga sellega arvestanud lasteaia eelarvet koostades,» märkis Rõivassepp.

Lasteaiad saavad kulutada täpselt nii palju, kui raha laekub. Kui mõnes rühmas on palju võlglasi, võib juhtuda, et õppevahendite soetamiseks ei olegi raha.

Valga linnaseretär Ragne Tsäkko sõnul ei ole lasteaiatasud linnas kõrged. «Tasu on juba aastaid 15 eurot. Näiteks Tartus on see lapse kohta 64.50 eurot. Summa sõltub sellest, mitu korda päevas laps lasteaias sööb. Keskmine ühe lapse lasteaiatasu arve, mis koosneb kohamaksust ja toitlustusest kolm korda päevas, tuleb 50 euro ringis.»

Seadus last karistada ei lase

Küsimusele, kas lasteaia juhataja saab ka ise midagi võlgniku suhtes ette võtta, vastas Tsäkko, et kehtivate õigusaktide kohaselt ei ole lasteaial võimalik võlgnevuse korral vanemaga lepingut lõpetada. Lapsed saavad lasteaias edasi käia ja süüa soovitud toidukordadel. Linn peab kulud ise katma, kuid arvestades, et üle sajaeuroste võlgade kogusumma on umbes 10 000 eurot, on see linnale suur kulu.

«Võib minna lasteaia juhataja juurde või pöörduda linnavalitsusse, et leppida kokku võlgnevuse ajatamine. Paraku on see enamasti vaid probleemi edasilükkamine – maksegraafikust kinni ei peeta,»

Mujal mured väiksemad

Otepää valla kommunikatsioonijuht Monika Otrokova kinnitas, et lasteaiatasudega muresid on, kuid mitte massiliselt. «Otepää lasteaedades on kohatasu 21.50 kuus. Hetkel on meil kuus võlglast, kellest kolm esitatud inkassofirmasse. Saadame igal kuul meeldetuletusi ning tasapisi on võlgu jäädud summad vähenenud.»

Nii Hummuli kui Õru vallas on olukord kontrolli all ja eks ole ka laste arv lasteaias väiksem. Hummuli valla pearaamatupidaja Urve Marksoni sõnul on võlgnevus näha juba arvete igakuisel esitamisel ja nii saab hakata probleemiga koheselt tegelema.

«Saame hakkama, mõne korra on abivajajaid ka toetatud ja mõni võlg on jäänud pikemalt üles, kuid võime öelda, et põhimõtteliselt meil võlglasi ei ole. Kohatasu ja õppevahendite kulu on 12 eurot ja toitlustamine on 1.30 päevas,» tõdes ta.

Õru valla pearaamatupidaja Kaire Kuvvas sõnas, et ka Õrus muretsemiseks põhjust ei ole. «On küll üks «habemega» võlg, mis praktiliselt lootusetu. Mõnel teisel viibib maksmine mõne kuu, aga suuri võlgnevusi ei ole.»

Maakonna väikseima valla lastevanematele moodustab kogu lasteaiale kuluva summa õppevahendite raha – 4 eurot kuus – ja toiduraha – 96 senti päev. Ülejäänu katab vald. «Kui laps käib kuu aega lasteaias, on kulu maksimaalselt 25 eurot. Eks see ole ka põhjus, miks võlgasid ei teki,» ütles Kuvvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles