Katk pole kuhugi kadunud

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katk farmis
Katk farmis Foto: Elmo Riig / Sakala

Sigade Aafrika katku uute puhangute oht koduseafarmides on jätkuvalt suur. Väga palju sõltub iga üksiku loomapidaja hoolsusest bioohutusmeetmete rakendamisel, leidsid Tartus aset leidnud seakasvatajate infopäeval veterinaareksperdid ja loomakasvatajad.

«Teeme oma farmides bioohutuse tagamiseks kõik, mida teame ja mille kohta oleme kuulnud, et see võiks toimida. Samas on katk meie vaenlasena nähtamatu, me ei tea, kui palju on seda meie farmide ümber keskkonnas ja riske haiguse farmi jõudmiseks on väga palju,» ütles infopäeval lektorina esinenud AS HKScan Estonia seakasvatusdivisjoni direktor Mati Tuvi.

«Nakkuse võib farmi tuua saastunud sööda või transpordivahenditega, kuid mulluste puhangute analüüs näitas, et tegelik põhjus on ikkagi inimeste teadmatus või hoolimatus ja puudulikud bioohutusmeetmed – seega ikkagi inimesed sellega, mida nad on teinud või tegemata jätnud. Ka meie arvasime, et oleme kõik teinud, kuid eksisime ning oleme nüüd bioohutusmeetmeid veelgi tõhustanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles