Juhtkiri: Kus on politsei?

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei. Foto on illustreeriv.
Politsei. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

See, et politsei jõud rahanappuse tõttu viimastel aastatel kohati napiks kipub jääma, pole uudis enam kellelegi. Pole ka ime, kui arvestada, et riigikontrolli aprilli lõpus avalikustatud auditi kohaselt oli 2015. aasta lõpuks politsei- ja piirivalveametis (PPA) tuhat töötajat vähem kui 2010. aastal.

Võrreldes teiste avaliku sektori asutustega on PPA jõuliselt kulusid vähendanud. Ka on nende kulude kasv olnud palju tagasihoidlikum kui üldiselt avalikus sektoris. Samas on teenuste tase riigikontrolli hinnangul üldjuhul jäänud samaks või isegi paranenud. Samas ei välista see üksikjuhtumeid, kui politseil võimekusest puudu jääb – kas või väiksema kahjuga majanduskuritegude puhul.

Küll selgub auditist, et PPA suutlikkust võib oluliselt mõjutada personali edasine vähenemine – seniste trendide jätkudes tuleb PPA-l kümne aasta pärast läbi ajada kolmandiku võrra väiksema hulga töötajatega. Seejuures kinnitas siseminister auditi tutvustamise järel, et vaid korravalvurite hulga vähendamisega saab allesjääjatele tagada inimväärse palga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles