Hukkunud laps kaotas paar aastat tagasi liiklusõnnetuses ema (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva õhtul juhtus Valgamaal raske liiklusõnnetus, milles hukkus metsaveoki alla jäänud 5aastane poiss.

Kell 12.53. Puka valla maa- ja majandusnõunik Adu Kurg täpsustas, et metsaveotöid teostab MM MARMEL OÜ. "Tööde maht on umbes 700 tihumeetrit metsa."

Firma juhatuse liige Margus Mumma ütles, et ei ole juhtunu üksikasjadega kursis. Ta lisas, et uurimise huvides ei saagi ta juhtunut lähemalt kommenteerida. Küll ütles Mumma, et ettevõte oli enne õnnetust sealkandis veotöid teostanud paar päeva.

Kell 11.56. Politsei pressiesindaja Maria Gonjak kinnitas, et politsei hinnangul ei ole tegemist kohaga, mida võiks pidada liiklusohtlikuks, kuna ümbruskonnas on elumaju vähe ja liiklus väga hõre -- enamasti pea olematu.

Samas nentis ta, et kuusehekk tee ääres võis veokijuhtide vaatevälja piirata. "Kas piiratud vaateväli võis olla põhjus, miks mõlemale veokijuhile jäid seal märkamata jalgrattal sõitnud poiss ja temaga kaasa kõndinud tüdruk, on väljaselgitamisel."

Gonjak ütles, et olemasolevatel andmetel ei olnud hukkunud lapsel õnnetuse toimumise hetkel kiivrit peas.

Kell 11.36 Maja, kus hukkunud laps elas, asub vahetult õnnetuspaiga kõrval. Läheduses teisi elamisi ei paista.

Täna hommikul, kui Valgamaalane sündmuskohal käis, istus majapidamise ühe hoone trepil murest murtud pereisa, kes ei soovinud traagilist sündmust kommenteerida. Ta palus kõigis asjakohastes küsimustes pöörduda politsei poole.

Samas hoovis, mehe läheduses, oli ka neli last.

Sündmuspaigal on ka maanteameti Valgamaa ja Võrumaa liikluskorraldaja Raul Goos, kes ütles, et tee seisund on maanteeameti normidele vastav, hiljuti on tehtud seal ka tolmutõrjet. Kurvil piirab nähtavust lähedalasuva maja kuusehekk, mille on seal elavad inimesed ise istutanud ning see on teest umbes meetri kaugusel. Hekk on tee ääres, kus asub ka maja, milles õnnetusse sattunud lapse pere elab.

Õnnetuspaiga lähedal liikunud metsaistutaja rääkis, et hukkunud laps oli perest, mille pereema sattus liiklusõnnetusse kaks aastat tagasi ning sai surma. Peres olevat palju lapsi - mehel on pärast naise traagilist surma uus naine ning peres on «minu ja sinu lapsed».

Kell 11.21. Sündmuspaigast mõne kilomeetri kaugusel elav Arno Kangro kinnitas, et tema teada oli eile surma saanud mudilane 2,5 aastat tagasi hukkunud Aive laps.

Kell 10.30. Õnnetuspaigal viibinud Valgamaalase ajakirjaniku sõnul oli seal põlemas kolm küünalt, täpselt kurvi peal oli näha vereloik ja friikartulite tükid. Ilmselt võisid lapsed teel liikudes friikartuleid süüa.

Kell 0.25. Neljapäeva, 13. mai õhtul juhtus Valgamaal raske liiklusõnnetus, milles hukkus metsaveoki alla jäänud 5aastane poiss.

Kella 19 õhtul paiku teatati häirekeskusele raskest liiklusõnnetusest Puka vallas Palamuste külas Ametmäe-Punga-Rebaste tee 6,6 kilomeetril, kus viieaastane poiss jäi metsaveoki tagaratta alla ja hukkus sündmuskohal.

Valga vanemliikluspolitseinik Kaimar Karm kirjeldas, et õnnetuspaiga lähistel on paar talumaja, mille taguselt langilt käib metsavedu. Esialgsetel andmetel tuli üks koormaga veok pikki metsavaheteed langilt ning asus sooritama pööret kruusateele. Samas tuli talle vastu koormata veok, mis manööverdas sel kitsal kruusateel suunaga metsavahelisele teele.

„Seda teeäärt palistab tihe kõrge kuusehekk, mis piiras tõenäoliselt oluliselt mõlema veokijuhi vaatevälja,“ rääkis vanemliikluspolitseinik. Ta tõdes, et piiratud vaateväli võis olla põhjus, miks mõlemale veokijuhile jäid seal märkamata jalgrattal sõitnud poiss ja temaga kaasa kõndinud tüdruk.

Veokite manööverdamisel jäi viieaastane jalgrattal sõitnud poiss ühe metsaveoki tagaratta alla ning hukkus sündmuskohal. Temaga kaasas olnud tüdruk viga ei saanud. Veokijuhid ise praegu teadaolevalt traagilist õnnetust ei märganud ega tajunud ning mõlemad jätkasid pahaaimamatult oma teekonda. Õnnetuse osapooled selgitas politsei välja samal õhtul sündmuskohal, kui viis läbi esmaseid menetlustoiminguid.

Reede hommikuks oli teada, et veoauto, mille ratta alla poiss jäi, oli Scania ja seda juhtis 46aastane mees.

Raske liiklusõnnetuse sündmuskohal töötasid eksperdid, avariipolitseinikud ja menetlust juhtiv prokurör, et saada võimalikult palju lisainfot ning tõendeid juhtunu täpsemate üksikasjade kohta.

„Veokijuhtidele oli teada, et sealkandis on liikvel väikesed lapsed, kes teinekord oma mängudega ka koduõuelt kaugemale satuvad. Samamoodi olid täiskasvanud teadlikud lähistel läbiviidavatest metsatöödest ning pidevalt edasi-tagasi sõitvatest metsaveokitest,“ nentis Kaimar Karm.

„Lastele, kes ise liiklusohtusid igakülgselt ei pruugi tajuda, on vaja kindlasti kõneleda üle, kuidas sõiduteel või selle läheduses viibides leida ohutu kaugus seda läbivate masinate suhtes. Vähemtähtsam ei ole autojuhtide osa ohuolukordade ennetamisel ning aegsal märkamisel. Ja seda ka siis, kui nad liiklevad neile harjumuspärast trajektoori pidi hõreda liiklusega külavaheteel,“ selgitas Karm.

Lapse surmaga lõppenud raske õnnetuse asjaolude põhjalikuks väljaselgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust.

Tänavu on aasta algusest praeguseni Eestis liiklusõnnetuste käigus hukkunud kaks last, neist üks kahe- ja teine viieaastane. Mullu hukkus liiklusõnnetustest kaheksa alaealist: alla aasta vanune laps, viieaastane, 10aastane laps, 13aastane laps, kolm 15aastast noort ja üks 17aastane. Aastal 2014 hukkus liiklusõnnetuste käigus kolm alaealist: üks viieaastane laps ja kaks 14aastast noort, edastas politsei pressiesindaja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles