Valga kool võib saada suurmehe nime

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga põhikool
Valga põhikool Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgale on 2016. aasta oluliste tähtpäevade aasta. Linna esmamainimisest möödub 730 aastat ja lähipäevadel tähistatakse Hans Eineri 160. sünniaastapäeva. Einer on tuntud kui esimese eestikeelse kooli juhataja, pedagoog, eesti keele õpikute autor, eestluse eestkõneleja ning aktiivne kultuuri- ja ühiskonnategelane.

Tuntud koolimehe auks ja mälestuseks korraldab Valga linn koostöös põhikooliga 17. mail, täpselt kuu aega enne suurmehe tegelikku sünnikuupäeva, õpilaskonverentsi Valga kultuurikeskuses.

Esmaesitlusele tulevad Hans Eineri elulooraamat ja Valgas tegutsenud koolimehele laiemaks tutvustuseks loodud Vikpeedia leheküljed. Paljukeelsest võrguentsüklopeediast leiab nüüd informatsiooni Eineri kohta eesti, saksa, inglise ja vene keeles.

Konverents algab kell 11 ja selle avab linnapea Kalev Härk. Päeva jooksul esinevad Valga linna ja maakonna koolide õpilased huvitavate uurimistööde ja referaatidega. Ajaloolane Esta Mets annab ülevaate Hans Eineri värvikast eluloost. Konverentsi üllataja on üle Eesti tuntud õpilasfirma. Konverentsiga soovib linnavalitsus panna aluse Hans Eineri nimelise õpilaskonverentsi traditsioonile meie maakonnas.

«Möödunud aasta märtsis tähistas Valga linn Hans Eineri loodud eestikeelse kooli 135. aastapäeva samuti konverentsiga,» ütles linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Anneli Rants, lisades, et konverentsil andis linnapea põhikoolile üle lubatähe, mille kohaselt volitati õppeasutust jätkama 1880. aastal Valgas asutatud esimese eestikeelse kooli – Hans Eineri kooli – alustatut.

Seega on olemas lootus, et juba lähiajal hakkab põhikool kandma selle suurmehe nime.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles