Sapikivid on alanud suvise grillihooaja paratamatu osa

, kirurg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurgid Tiidrek Koemets (taga) ja Andres Tiit on teinud ka sapipõie laparoskoopilisi lõikusi.
Kirurgid Tiidrek Koemets (taga) ja Andres Tiit on teinud ka sapipõie laparoskoopilisi lõikusi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala / Scanpix

Paljud meie seast on kas korra või juba mitu korda puutunud söömingute aegu kokku sapikoolikuga.

Sapikive peetakse üheks heaoluühiskonna haiguseks. Osaliselt on selles oma tõde, kuid sapikivide tekkes ei saa kogu süüd panna söögile. Rolli mängivad ka inimese organismi eripära, geneetiline taust ja muu tervisekäitumine.

Sapikivitõbe esineb umbes 8−16 protsendil valgetest inimestest. Sapikivid tekivad, kui kolesteroolikristallid ladestuvad sapis ja hakkavad moodustama kogumikke. Selleks on vaja kõrgenenud kolesterooli- või kaltsiumisisaldust sapipõies või/ja sapipõie aeglustunud tühjenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles