Leid hämmastab ka ajaloolasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salapärane klaasitükk Valga Jaani kirikust
Salapärane klaasitükk Valga Jaani kirikust Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänases, 19. mai Valgamaalases ilmunud artikkel «Kiriku remont tõi päevavalgele ajaloolise aarde» on saanud rohkesti tagasisidet ja käivitanud diskussiooni klaasil oleva nime üle.

Valgamaalane jagas infot ka Valga muuseumiga, kes omalt poolt innukalt klaasil oleva nime omanikku ja klaasitükile sattumise asjaolusid välja selgitama asus. Tegu pole aga sugugi lihtsa ülesandega, kuna kasutatud on gooti kirja, mis tänapäeval teadupärast enam kasutusel pole. Samuti on klaasitükki omajagu purenud ajahammas.

"Uurisin ise seda klaasi graveeringut, püüdes nime välja lugeda. Võrreldes ja analüüsides omavahel tähtede kirjapilti, olen üsna veendunud, et tegemist on nimega Gottfrid Movitz Roft,« kinnitas Valga muuseumi direktor Andres Rattasepp. Valgamaalase töötajad lugesid esialgu klaasitükilt välja nime Gottlieb Rolf Moritz.

Copy
Tagasi üles