Valgas lustivad kasakad ja menuansambli looja

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambli Svjata Vatra solist, ukrainlane Ruslan Trochynskyi.
Ansambli Svjata Vatra solist, ukrainlane Ruslan Trochynskyi. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Valga militaarteemapargi territooriumil juhatatakse eeloleval laupäeval rahvusvahelise vanavaralaadaga sisse suvehooaeg. Laadapäev jätkub festivaliga «Ukraina kasakate lõbustused». Festivalil, mille peaesineja on Eesti-Ukraina folkmuusika ansambli Svjata Vatra looja ja liider Ruslan Trochynskyi, tutvustatakse Ukraina kasakate kultuuri ja traditsioone.

Traditsioonilisele vanavaralaadale on kauplejaid tulemas Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest. Võimalik on kaubelda erineva kraamiga: alates vanavarast lõpetades omatehtud hõrgutistega.

SA Valga Isamaalise Kasvatuse püsiekspositsiooni (VIKPE) pedagoog-projektijuht Esta Mets sõnas, et laadale ette registreerima ei pea ja kauplejaid oodatakse kohale juba hommikul kella kuuest.

Kõige suurem kauplemine toimub tavaliselt vana- ja sõjavara kogujatele-huvilistele mõeldud kaubaga, milleks on erinevate riietuste osad – kiivrid, peakatted, aumärgid –, tehnika ja varuosad. Lisaks antiikmööbel ja käsitöökaubad ning palju muud põnevat ka õrnema soo esindajatele. Maitseelamusi pakuvad isetehtud vorst ja suitsusink, joogid ja küpsetised.

Kella 13st toimub laadal Valga Ukraina Seltsi korraldusel festival Ukraina Kasakate Lõbustused, mis algab esitlusega Ukraina kasakate ajaloost, kultuurist ja kommetest. Seejärel toimuvad kasakate mängud ja teatevõistlus.

Kultuuriprogrammi sisustab Ruslan Trochynsyi ansamblist Svjata Vatra ning Riia ukraina keskkooli tantsurühmad oma tantsude ja meistriklassiga. Veel esinebvadValga ukraina seltsi ansambel Kalyna ja Sillamäe pühapäevakooli õpilased.

Copy
Tagasi üles