Millist ilma ennustab Kuuse-taat selleks suveks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihma sadas kuu lõpul mitmel pool Eestis. Foto on illustratiivne.
Vihma sadas kuu lõpul mitmel pool Eestis. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Kuuse-taat ennustab, et meil on oodata pigem sooja ja kuiva suve, juulis aga vihmaseid ilmu koos äikesega.

Kagu-Eestis läksid puud lehte 1. mai paiku. See tähendab selle kandi kohta keskmisest varasemat kevadet, mitte küll liiga varast. Sooja jagus, ent taimedele vajalikku niiskust mitte. Mõni hoog sooja vihma oleks rohu kasvu ja puude lehtimise palju varasemaks teinud.

Kuivus kimbutab loodust juba pikka aega. Lund oli vähe, selle sulavett ka. Maapind igatseb mitmepäevase saju järele, aga seda pole tänavu kevadel olnud ega tulegi. Pilved on kuivad ja enamasti pole maikuus neidki meie kandis palju taevas olnud. Vähemalt kaks nädalat pole olnud üldse.

Atlandi õhuvoolude liikumine muutus

Õhuvoolud kannavad meile enamasti sooja lõunast, pisut jahedust põhjast ja seda pikka aega. Mis on selle põhjus?

Põhjust pole teada, nagu looduses ikka. Üle poole aasta tagasi muutus Atlandi õhuvoolude liikumine. Aafrikast läänes hakkasid õhuvoolud järjest trügima otse põhja suunas pooluseni välja, kus aastavahetuse paiku tõusis temperatuur miinus neljakümnelt nullini. Aeg-ajalt lähenes see jugavool Euroopa mandrile või kaugenes sellest.

Seesama õhuliikumine tõi meile võrdlemisi sooja sügise ja talve teise poole. Vaid jaanuaris pääses külmem õhk meie alade kohale.

Märtsis muutus sellesama õhuvoolu liikumise suund täpselt vastupidiseks. See suundus põhjast lõunasse ja ikka Euroopa ja Aafrika mandrist veidi eemaldudes või sellele lähenedes, lõpuks ainult Euroopa lähistele.

Nüüd liigub see ümber Skandinaavia poolsaare esmalt lõunasse, siis pöördub tagasi põhja-kirde suunas. Seega tuul, mis meile lõunast jahedust toob, on tegelikult meelt ja suunda muutnud põhjatuul, olles Serbiasse selle perioodi üllatuse – lumekatte – maha teinud, kuid ise veidi soojenenud.

Meie õnneks liikusid meist ida pool ka õhuvoolud, mis viisid Volgamaadele jõudnud India ja Saudi Araabia soojemat õhku kaugele põhja, meist veidi Venemaa-poolselt küljelt. See soe vool kestab siiani ja võib loota selle tugevnemist mai viimasel nädalal, ulatudes 25–30 plusskraadini.

Kuivus püsib edasi, nähtavasti jaanipäevani. Alles siis on loota, et põhja-lõunasuunaline või vastupidine barjäär õhuliikumises murdub ja traditsiooniline Atlandi niiskus ning soojus meile jõuab. Kui jõuab, on juuli väga sajune, et kaotatud ilmastikutingimusi tasa teha.

Augustis on sajuahelad kokku tõmbunud, kuid suvi jätkub.

Niisiis on oodata pigem sooja ja kuiva suve, juulis aga vihmaseid ilmu koos äikesega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles