Juhtkiri: Telemehe idee ajab võrseid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kersna
Vahur Kersna Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Valgamaal ei ole just palju maju, millel olev mälestustahvel meenutaks selles elanud isikut. Tõsi, näiteks Valgas Ernst Enno kodumajal on bareljeef kirjanikule. Ühel Kuperjanovi tänava hoonel olev silt teatab, et majas elas Eesti esimene olümpiavõitja Alfred Neuland. Nende läheduses on aga Enno tänaval maja, kus teadaolevalt elas kirjanik Bernard Kangro, ilma mingi vastava tähiseta.

Aeg-ajalt on olnud kõne all idee, et Kangro kodumajal võiks olla mälestustahvel. Näiteks on teema korduvalt tõstatanud väliseesti kirjanduse asjatundja Anne Valmas. Ideed toetas teiste seas Valga põhikooli endine direktor Tarmo Post – oli ju Kangro puhul tegu ikkagi Valga Valges Majas õppinud suurmehega. Praeguseks on paraku Post Valgamaalt lahkunud ja idee unaruses.

Samuti väärib jäädvustamist tunamullu meie seast lahkunud kirjamehe Madis Kõivu mälestus. Tema kodumaja Valga linnapargi servas on raamatu «Kolm tamme» kaudu jõudnud ka kirjanduslukku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles