Valgamaalgi tegutsenud kelm sai karistuse

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Postimees/Scanpix

Tartu maakohus tunnistas 41aastase Kaido Kõdari süüdi kelmustes ja vargustes, mõistes talle kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Kuna kriminaalasi lahenes kohtus lühimenetluses, vähendati kriminaalmenetluse seadustiku alusel karistust kolmandiku võrra ja lõplikuks karistuseks jääb ühe aasta ja kaheksa kuu pikkune vangistus.

Koos varasema kohtuotsusega mõistetud ärakandmata karistuse osaga peab Kõdar kandma ära kahe aasta 11 kuu ja 29 päeva pikkuse vangistuse. Tsiviilhagide katteks peab ta kannatanutele hüvitama 1264,62 eurot, menetluskuludena tuleb tal tasuda 693,21 eurot.

Tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamise süüdistuses mõistis kohus Kõdari õigeks, kuna prokurör sellest süüdistusest loobus.

Süüdistuse kohaselt pettis Kõdar 2009. aasta augustist 2010. aasta märtsini mitmest poest, sealhulgas Valgamaal, välja sularaha. Süüdistatav läks poodidesse, esitas tollideklaratsiooni koos pakiga, milles oli väidetavalt poejuhataja tellitud arvutiprogramm ja palus maksta kauba eest sularahas. Hiljem selgus, et pakis oli kas CD- või DVD-plaadi toorik või arvutidetail.

Kokku pettis Kõdar 11 juriidiliselt isikult välja üle 17 000 krooni, tekitades kahju kuues maakonnas asuvatele poodidele. Lisaks olid kannatanute hulgas ka üks reisibüroo ja üks hotell. Pakki tuues nõudis Kõdar sularahas 1500 kuni 1875 krooni.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Ruti Kilg ütles, et teenuse eest sularaha küsiv inimene peaks kindlasti kahtlust tekitama. «Seda eriti olukorras, kus sularahas soovitakse esitatud arve osalist tasumist või viidatakse, et sularahas teenuse eest tasumisele kuuluv rahasumma on arvel näidatust tunduvalt väiksem,» lisas prokurör.

Lisaks kelmustele süüdistatakse meest ka vargustes. Süüdistuse kohaselt leidis Kõdar eelmisel aastal Põlvas ühe maja postkastist korterivõtme, mille abil sisenes korterisse ning varastas kaks rahakotti, dokumente ja muid esemeid, tekitades omanikele kahju kokku üle 8000 krooni. Teine vargus leidis aset mullu bussis, kus ta varastas naise käekotist rahakoti koos dokumentidega.

Hiljem rentis Kõdar varastatud isikutunnistust kasutades ja väidetavale rannas päevitavale abikaasale viidates Pärnus asuvast rattarendist 4000 krooni väärtusega jalgratta. Rendifirmast sai kelmuse kannatanu, kuna Kõdar ei kavatsenud jalgratast tagastada, vaid pettis selle välja edasimüümise eesmärgil. Kõdar on ka varem kriminaalkorras kelmuste eest karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles