Arvamus: Mis põhjustas hävingu?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Säinas
Rein Säinas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädala üheks ärevaimaks sündmuseks võib tahes-tahtmata lugeda Hummuli vallas Aitsras puhkenud metsapõlengut. Kolmapäeva pärastlõunal lahvatanud leegid tegid laastamistööd enam kui 40 hektari suurusel alal ning kustutustöödele saabus päästjaid kogu Lõuna-Eestist.

See, kas 40 hektarit põlenud metsaalust on suur või väike ala, jäägu igaühe enda otsustada, kuid fakt on, et loodusele tekitati sellega korvamatut kahju. Hävinud on puhmarinde taimed, huumuskiht ning väiksemad puud. Kuigi suuremad puud said tules vaid väiksemaid kahjustusi, jätab alusmetsa ja puude järelkasvu hävimine loodusele oma jälje. Pärast põlengut söestunud metsaalusel jalutades ja sealset laastamistööd vaadates tekib väike nukrus hinge.

Vaadates neid väikesi, meetrikõrguseid ära põlenud kuusekesi, millest mõnel on veel ime läbi üksikud rohelised võrsed, tekib küsimus: kuidas tuli alguse sai? Kuidas sai sellises suhteliselt eraldatud kohas, mis osaliselt metsiste kaitseala, kus inimene praegu liikudagi ei tohi, selline põleng tekkida?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles