Juhtkiri: Ohtudest tuleb kõnelda

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix

Homne lastekaitsepäev on kindel märk, et enamikule Eesti lastest on koolivaheaeg sama hästi kui käes. Paraku teeb paljudele vanematele peavalu küsimus, mida koolivaheaega veetva lapsega peale hakata. Kas lasta tal kogu koolivaheaja ise endale tegevust otsida – riskides näiteks sellega, et laps unustab netis surfates isegi söömise ja magamise – või puhkuse sisustamisel sõna sekka öelda?

Kindlasti ei saa juhul, kui alaealine kogu suve virtuaalmaailmas on, pidada seda täisväärtuslikuks ajaveetmiseks. Laps vajab arenguks reaalset suhtlust reaalses maailmas. Vastasel juhul kasvab temast inimene, kes ei tule toime enda tunnetega ega mõista ka teiste omi.

Nagu rääkis pühapäeval rahvusringhäälingu uudistesaates kirjanik Donna Leon, on Itaalia perekondade komme alati koos einestada ja seejuures vestelda tema maailmapilti oluliselt laiendanud. Eestlaslik suhtumine, et laps rääkigu siis, kui kana pissib, on tema hinnangul vale – vastupidi, lapsed peavad juba maast-madalast oskama end seltskonnas üleval pidada ja julgema sõna sekka öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles