Mõrvaprotsess lükkus edasi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru tänava maja, kus veretöö ohver elas ja mille hoovile ta surema toodi.
Võru tänava maja, kus veretöö ohver elas ja mille hoovile ta surema toodi. Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Esmaspäeval Valga kohtumajas algama pidanud protsess joomakaaslase mõrvas süüdistatava ja tema kaassüüaluste üle lükkus ootamatul põhjusel edasi.

Avaistung kriminaalasja arutamiseks lükkus edasi põhjusel, et mõrvas süüdistataval Hillaril puudub praegu kaitsja,» selgitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Eelmise nädala teisipäeval sai kohus tema sõnul teada, et mehe senise määratud korras kaitsja volitused on lõppenud, kuna süüdistataval on sõlmitud leping uue kokkuleppel kaitsjaga, kelle Hillar endale ise valis.

Kuigi uus kaitsja taotles kohtult istungite edasilükkamist vähese aja tõttu asja materjalidega tutvumiseks, ei rahuldanud kohus uue kaitsja taotlust, vaid kohustas teda või tema asenduskaitsjat esmaspäevale ja lähipäevadele planeeritud kohtuistungile ilmuma.

Info saabus hilisõhtul

«Eelmise reede õhtul kell 21.47 edastas aga sama kaitsja kohtule info, et ka leping temaga on lõppenud finantskohustuste rikkumise tõttu. Mida see täpsemalt tähendab, ei ole praegu ka kohtule teada. Info edastamine sellisel kellaajal tundub küll veidi kummaline, ent kaugeleulatuvaid järeldusi selle põhjal teha ei saa,» tõdes Tamm esmaspäeval.

Seega oli kohus esmaspäeval olukorras, kus ühel süüdistataval polnud kaitsjat – ei määratud korras saadut ega enda valitut.

Seaduse järgi ei ole aga kaitsjata võimalik kriminaalasja arutada. Seega määrab kohus süüdistatavale uue kaitsja riigi õigusabi korras. Et uus kaitsja saaks asja materjalidega tutvuda ning arvestades teiste süüdistatavate kaitsjate, prokuröri ja kohtu juba varem planeeritud ajagraafikut, määras kohus uued istungid 15. , 17., 22. ja 23. augustile,« rääkis ta.

Võigas lugu

Politsei sai kuritööst teate mullu 12. juunil, kui Valgas Võru tänaval leiti maja hoovist 54aastase mehe vägivallatundemärkidega surnukeha. Asjaolude väljaselgitamiseks alustas Valga politsei kriminaalmenetlust, mille käigus peeti samal päeval kahtlustatavana kinni 1964. aastal sündinud mees.

"Süüdistuse kohaselt tarvitas seltskond 11. juumi õhtul ja ööl vastu 12. juunit koos alkoholi erinevates kohtades: nii Võru tänaval asuva maja korteris kui Riia tänaval. Süüdistuse kohaselt leidis peksmine aset Riia tänava korteris," selgitas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina.

"Ühel hetkel hakkas süüdistatav kannatanult raha nõudma. Kuna raha ta kätte ei saanud, hakkas süüdistatav pangakaarti ja selle PIN-koodi nõudma. Ka siis keeldus kannatanu neid andmast. Selle peale vihastas süüdistatav ning peksis kannatanu läbi," võib lugeda süüdistuskokkuvõttest.

Mehe vigastused olid nii rasked, et ta ei jõudnud iseseisvalt liikuda. 12. juuni hommikul organiseeris süüdistatav läbipekstud kannatanu äraviimist viimase elukohta. Süüdistatavale tulid appi kaks tuttavat meest, kes viisid kannatanu autoga viimase elukohta ning jätsid ta maja hoovi. Kolmest mehest keegi ei kutsunud kiirabi.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et kannatanu leidis hoovist naabrinaine, kes helistas koheselt hädaabinumbrile. Kui kiirabi kohale jõudis, oli mees juba surnud.

»Kriminaalasja raames määratud ekspertiis tuvastas, et kannatanu surm saabus talle tekitatud vigastuste tagajärjel," sõnas kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Milvi Väin.

Süüdistatakse neljas kuriteos

Varem kriminaalkorras korduvalt karistatud mehele on esitatud süüdistus mõrvas, kehalises väärkohtlemises, lähisuhtevägivallas ning väljapressimise katses.

Kehalise väärkohtlemise oli ta süüdistuse kohaselt toime pannud naabri ja elukaaslase suhtes. Väljapressimise episood leidis aset samuti ööl vastu 12. juunit, kui süüdistatav nõudis ühelt samas seltskonnas alkoholi tarvitanud mehelt raha ja panagakaarti, kuid viimasel õnnestus põgeneda.

Kahele mehele, kes transportisid kannatanu tema koju õuele, on esitatud süüdistus kuriteost mitteteatamises.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles