Hävinud metsa taastamiseks saab toetust taotleda

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aitsra metsapõlengu ala reedel, 27. mail.
Aitsra metsapõlengu ala reedel, 27. mail. Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Möödunud nädalal Valgamaa metsi laastanud põlengule suudeti tänu päästjate tublile tööle panna piir ja suured puud väga palju kannatada ei saanud, kuid ulatuslikul territooriumil hävis siiski suur hulk loodust.

«Kokku mitukümmend hektarit tules kannatada saanud metsa kuulub eraomanikele, ja neil tuleb nüüd tasapisi asuda kahjustatud metsa taastama. See on üsna ajamahukas ja ka kulukas tegevus,» rääkis Erametsakeskuse juhatuse liige Jaanus Aun. «Siiski ei pea omanikud selles asjas jääma lootma vaid endale, sest metsa hooldamiseks on võimalik taotleda Erametsakeskuse kaudu rahalist toetust.»

Metsameetme toetuse (metsaala arengu ja metsade elujõulisuse parandamise investeeringutoetus) taotlusvooru avas Erametsakeskus alanud nädalal ja toetusi on võimalik taotleda 15. juunini.

«Esimeses järjekorras jagatakse toetust just neile metsaomanikele, kes peavad toime tulema ulatuslike metsakahjustustega. Järgmised tegevused on hooldusraie, metsapuude taimehaiguste ja taime- ning ulukikahjustuste ennetamine. Toetusraha tuleb Euroopa Liidu maaelu arengukava metsameetmest,» selgitas Aun.

«Üldjuhul võib toetuse taotleja töödega alustada juba järgmisel päeval pärast taotluse esitamist. Kahjustatud metsa taastamise puhul võivad tööd olla alustatud või mets taastatud ka enne taotluse esitamist,» lisas ta.

Toetust saab taotleda ka kahjustuste likvideerimiseks, mis tekkisid taotluse esitamise aastale eelnenud kalendriaastal. Seega, kui kannatanud metsaomanikud sel aastal toetusavaldust esitada ei jõua, saab abi küsida ka järgmisel aastal. Tegevused tuleb lõpetada aasta jooksul pärast toetusraha kättesaamist.

Kõige kiirem ja mugavam on toetustaotlus esitada e-PRIAs. Elektroonilise taotluse allkirjastamiseks on vajalikud ID-kaart, ID-kaardi lugeja ja PIN-koodid või Mobiil-ID.

Nendel metsaomanikel, kel endal metsanduse vallas teadmisi napib, tasub metsatööde korraldamisel pidada nõu kohaliku metsaühistuga. Valgamaal tegutseb kaks metsaühistut. MTÜ Ühinenud Metsaomanikud kontor asub Otepääl ning vastu võtavad Ray Raiesmaa (tel 518 0964) ja Kaja Papagoi (tel 5305 8890). Valga linnas abistavad metsaomanikke Valgamaa Metsaühistu esindajad Atso Adson (tel 5649 3197 või 766 6132) ja Helju Leosk (tel 5624 7325).

«Ühistutest saab abi ka toetustaotluste täitmisel. Erametsakeskuse kogemuse põhjal võime kinnitada, et ühistud annavad asjatundlikku nõu, on usaldusväärsed ja nende korraldatud metsatööd on kvaliteetselt tehtud,» kinnitas Aun.

Lisainfot toetuste kohta saab erametsaportaalist eramets.ee, e-posti teel metsameede@eramets.ee, telefonidel 683 6065, 673 6034 ja SA Erametsakeskus kontoris (Mustamäe tee 50, 10621 Tallinn).

Copy
Tagasi üles