Naabripere päästis mehe tulesurmast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Järlov
Ülle Järlov Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Helme vallas Holdre külas puhkenud põlengu ainsad tunnistajad on praegu elumaja ja kõrvalhoonete söestunud seinad. Majaperemees on leidnud ulualuse naabrite juures.

Laupäeva õhtul kell 20.20 sai häirekeskus teate tulekahjust Helme vallas Holdre külas. Kohale sõitsid Tõrva, Valga ja Abja kutselised päästjad ja Karksi-Nuia vabatahtlikud. Päästjate saabudes põles Holdre lossi lähistel asuv elumaja lahtise leegiga.

Umbes paarsada meetrit põlengukohast eemal elava Ülle Järlovi sõnul sai tuli alguse maja kõrval asunud kuurist-panipaigast, sealt levisid leegid edasi aidale ja siis juba elumajale.

Tukastanud peremees sai majast välja

«Koos poeg Renega ajasime maast lahti vahetult põleva maja kõrval elava naabrimehe, kes oma kodus magas, ning siis jooksime juba sündmuskohale. Poeg läks sisse uksest, mina aknast. Majas elav Heiki oli vaadanud õhtul televiisorit ja jäänud seejärel tukastama. Tema ei teadnud sel hetkel põlengust midagi. Aitasime ta kiiresti majast välja ja poeg haaras kaasa veel ka tema rahakoti ja dokumendid,» kirjeldas Järlov.

Keldrit ja vahetult kõrval asunud naabermaja õnnestus päästjatel tule leviku eest kaitsta, kuid kuumus, mida põleng tekitas, olevat olnud hirmus. «Majast umbes kümme meetrit eemal asunud viljapuud on ära kärsatanud,» nentis Järlov.

Tema sõnul oli majaperemees põlengu puhkedes kaine ja majas polnud ka sigarette. «Tagantjärele tuleb tõdeda, et päästsime lausa kahe mehe elu, kes mõlemad oma elamus tulekahju puhkemishetkel magasid,» lisas Järlov.

Majaperemehe Heiki õde Aili Kuškis oli tulekahju ajal tagasiteel Mulgi peolt, kui talle helistati ja anti teada venna majapidamises toimuvast. «Esimene mõte oli, et kas vend, kes on raske puudega invaliid, sai majast välja. Teada saades, et naabrid ta majast välja toimetasid, oli kergendus suur,» rääkis Kuškis. Tema kohale jõudes olid majast alles ainult söestunud seinad.

«Vend elas vanemate majas, see oli kindlustatud. Taastada ei ole seal enam midagi – kui, siis uuesti üles ehitada, kuid sellele ei ole me isegi veel mõelnud. Mis sest varast – peaasi, et vend eluga pääses,» rääkis õde. Ka tema kinnitas, et tuli sai alguse kõrvalhoonest. «Elektrit seal ei olnud ja ka süütamist ei pea tõenäoliseks. Ei oska arvata, millest tuli alguse võis saada. Eks päästeameti eksperdid uurivad seda.»

Ööl vastu esmaspäeva kutsus naine samale põlengukohale uuesti päästjad. «Kuulsin praksumist ja läksin uurima. Põlenud aida kõrval olid tuld võtnud eterniiditükid, mis prakse tegid. Kuna tulekahjus kannatada saanud maja peremees oli meie pool, tuli mul juba teist korda jälle üles ajada meie ühine naabrimees, kes õndsat und magas,» rääkis Järlov.

Saab elamise sotsiaalkorterisse

Praegu ongi kogu maisest varast ilma jäänud mees saanud ulualust teda tulesurmast päästnud Järlovite peres. «Vallaga on kokkulepe, et jaanipäevani on ta naabrite juures ja siis saab elamise valla sotsiaalkorterisse, kus tehakse ära väike remont,» sõnas Kuškis.

Helme vallavanem Tarmo Tamm ja ka valla sotsiaaltöötaja on juhtunuga kursis ja püüavad teha kõik endast oleneva, et tulekahju tõttu kannatanut abistada. «Oleme ühenduses tema õega, kes annab meile teada, mis abi parajasti vaja,» sõnas Tamm. Tema sõnul on kannatanu 54aastane töövõimetuspensionär, kes elas temale kuulunud eramus. Kannatanul on peale õe ka lapsed.

Vallavanemgi oli tulekahju ajal olnud tagasiteel Mulgi peolt. «Üks Holdre ristis elav talunik ütles, et oli sealt enne kaheksat traktoriga mööda sõitnud ja polevat midagi märganud, kuid kui ta tagasi sõitis, olid leegid juba väljas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles