Umbusaldusavaldus Valga linnapeale kukkus läbi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linnapea Kalev Härk.
Valga linnapea Kalev Härk. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolmapäeva õhtul kogunesid Valga Raekotta erakorralisele istungile linnavolikogu liikmed, keda tuli kohale 10. Päevakorras oli ainult üks küsimus - umbusaldusavaldus linnapeale Kalev Härgile.

Et umbusaldus läbi läheks, oli protseduuride järgi vajalik vähemalt 11 volikogu liikme poolthääl. Sõna anti nii umbusalduse esitajale Igor Jallaile kui ka linnapeale Kalev Härgile. Kuna umbusalduse poolt hääletas 4 volikogu liiget ja vastu oli kuus, siis kukkus umbsalduse avaldamine läbi.

Umbusaldusavaldusele, mis anti volikogu esimehele üle 27. mail toimunud volikogus, kirjutasid allal seitse volikogu liiget: Igor Jallai, Ilmar Tõlner, Julia Belova, Alar Nääme, Valentina Melehhova, Gleb Sljusartšuk ja Jüri Konrad.

Linnapeale heideti ette autokraatset, üleolevat suhtumist volikogu liikmete ettepanekutesse. Peamise umbusalduse põhjusena toodi avalduses välja linnavolikokku esitatud eelnõu «Valga Priimetsa kooli asukoha muutmine ja linnale vara omandamine» ja sellest tulenevad tegevused, millega allakirjutanud päri polnud.

Härgile heideti ette ärikinnisvara omandamist kokkuleppe alusel ja linna eelarveraha mittesihipärast kasutamist. Umbusaldusele allakirjutanud olid hämmingus, et linnavalitsus eesotsas linnapeaga on veendunud, et Priimetsa kool tuleb kolida Vabaduse tänavale pigem elavdamaks kesklinna elukeskkonda, mitte parandamaks õpikeskkonda.

«Kool on plaanitud suurima liikluskoormusega tänavaristmikule, saja aasta vanustesse hoonetesse. Kompleksi väljaehitamine läheb arvatavalt miljon eurot kallimaks, kui praeguses asukohas kooli renoveerimine. Kesklinna puhul lisanduvad linna eelarvesse lisakulud, millest praegu on teada spordisaali ehitus, eeldatavasti on vajalikud liikluskorralduse muudatused,» võis lugeda umbusaldusavaldusest.

Umbusaldusavaldusele lisati veel kooli hoolekogu nelja liikme ja 184 allkirjaga lastevanemate pöördumine, kes toetavad Priimetsa kooli asukohana praegust kohta.

Linnapea Kalev Härgi sõnul oli avaldus talle ootamatu.  «Avaldus kubises faktivigadest. Kõik toodud arvud ei vasta tõele, hinnavahed pole nii suured. Ja ka see pole õige, et õpikeskkond ei saa paremaks, kui kool kesklinna tuua. Pigem ikka saab ja pealegi muutub linnaruum komplekssemaks ja tõhusamaks,» kinnitas linnapea vahetult peale volikogule ubusaldusavalduse sisseandmist .

Linnapea sõnul remonditakse koolihoone korralikult ära, tehakse see turvaliseks, tekitatakse sinna siseõu. «Tänu sellele on võimalik ehitada uus spordihoone, mis mõeldud eelkõige Priimetsa koolile, kuid ka linna spordiklubidele,» rõhutas ta.

Härgi arvates on umbusaldusavaldus esitatud pigem tähelepanu võitmiseks ja surve avaldamiseks, et seda otsust ei tehtaks.

Volikogu 27. mai istungil otsustati määrata Priimetsa kooli asukohaks 1. septembrist 2019 Vabaduse tänav 13, omandades linnale kinnistud Vabaduse 15, 15a, 17 ja 17a. Otsuse poolt hääletas kohalolnud 20 volikogu liikmest üheksa, kaheksa olid vastu, kaks jäid erapooletuks ja üks taandas end eelnõu arutelust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles