Taatlemata kaaluga ei tohi kaubelda ka teeservas

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaal. Foto on illustratiivne.
Kaal. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses aia- ja metsasaaduste müügiperioodi algusega tuletab tehnilise järelevalve amet meelde, et müüjad peavad ka tee ääres, koduhoovis või muudes sarnastes kohtades kasutama nõuetele vastavaid kaale. Et tagada mõõtmiste usaldusväärsus, peavad jaemüügil ja kokkuostmisel kasutatavad kaalud olema taadeldud.

Taatlemisega tegeleb Eestis kolm laborit: Metrosert AS, Metrex Mõõtekeskus OÜ ja  Kaalukoda A.A. OÜ. Protseduuri on võimalik läbi laboris või kohapeal. Kaalude taatluskehtivusaeg on aasta. 

Nõuetekohaseid kaale müüvad Eestis mõõtevahendite müügile spetsialiseerunud ettevõtted. Mõõteseaduse nõuetele mittevastavaid kaale – näiteks koduelektroonika poodides müüdavad kaalud – taadelda ei saa.

Jaemüügil ja kokkuostmisel kasutatavate mõõtevahendite nõuetele vastavuse üle teevad järelevalvet tehnilise järelevalve amet ja tarbijakaitseamet. Rahatrahv nõuetele mittevastava mõõtevahendi kasutamise eest on eraisikule kuni 1200 eurot ja juriidilisele isikule kuni 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles