Arvamus: Milleks meile võidupüha?

, Valga muuseumi teadur-varahoidja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Riemann
Priit Riemann Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Peagi on kätte jõudmas suurimad ja enim oodatud suvised pühad – võidupüha ja jaanipäev. Paljudele meist tähendab see töövabasid päevi ja suuri pidusid. Pärast pühi saame ajakirjanduse vahendusel lugeda, mida need pidustused endaga kaasa tõid: mitu inimest ennast surnuks ja vigaseks sõitis, palju sattus kaklustesse ja nii edasi.

Mul tekkis siinkohal küsimus: kui sageli üldse mõtleme, mida need pühad meile tegelikult tähendavad? Paljud ilmselt ei mõtle. Aga peaks mõtlema. Mõtelgem siis.

Mida siis õigupoolest 23. juunil tähistame? Eestlaste võitu Vabadussõjas Saksa Landeswehri üle Võnnu lahingus (tänapäeva Cesise lähistel Läti Vabariigi territooriumil) 23. juunil 1919. Nii on kirjas ka ajalooõpikutes. Aga mida see võit meile tähendas? Eeskätt võitu meid 700 aastat rõhunud baltisaksa parunite üle, kui lihtsustatult öelda. Tegelikult oli Eesti olukord Vabadussõja alates veelgi keerulisem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles