Millist ilma tänavu jaaniõhtul oodata võib?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tuntumate ilmaportaalide ennustused jaani­ilma kohta on nii vastukäivad, et ei tasu tsiteeridagi. Tulgu mis tuleb, pole häda midagi. Riigi ilmateenistuse sünoptikud aga leiavad, et jaanipäeva ilma ei ole mõtet ennustada varem kui neli-viis päeva enne jaani.

Mida arvaksid sellise ilmaennustuse puhul Eesti talupidajad rohkem kui 75 aastat tagasi? Küllap ainult sülitaksid. Siis oli aeg, mil majapidamist juhiti oma mõistusega, ootamata Moskva käsku, millal künda, külvata, heina teha või vilja lõigata. Ju siis oli oma mõistus vahedam, kui praegu aina teaduslikule alusele toetuv ilmastikuteadus.

Ilmaportaalid ei tea, aga rahvas on aastasadu teadnud, et täiskuu aeg, mis seekord just jaaninädalale langeb, on suhteliselt kuiv. Sajuvõimalus on umbes kümme protsenti. Isegi kui täiskuu algusajaks kuiva ilma lubavaid õhuvoole läheduses pole, need ikkagi ilmuvad. Täiskuu aja lõppedes kipub tihtipeale sadama, alustades täiskuu aja alguse neljandast päevast. Täiskuu aja kuivapoolsest ilmast on moka otsast rääkinud ka meie ilmastikuteadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles