Selgub uue rahatähe kujundus

Lea Margus
, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Eurosüsteem – Euroopa Keskpank (EKP) ja eurosüsteemi riikide keskpangad – avalikustab uue 50eurose pangatähe kujunduse 5. juulil. Uus rahatäht lastakse kavakohaselt ringlusse 2017. aasta kevadel.

Sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjad, tööstusliidud ja EKP on allkirjastanud vastastikuse mõistmise memorandumi. Sellega rõhutavad osapooled oma kohustust tagada, et müügi- ja piletiautomaadid ning muud sularahatöötluses kasutatavad seadmed aktsepteerivad uut 50eurost pangatähte alates selle ringlusse laskmisest. Ühtlasi kohustutakse teavitama kliente, partnereid, töötajaid ja teisi huvipooli uuest pangatähest.

EKP pangatähtede direktoraadi direktori Ton Roosi sõnul on eurosüsteem ja tööstuspartnerid alustanud varakult ettevalmistusi uue 50eurose kasutuselevõtuks. Eesmärk on tagada ettevõtete valmisolek ja kindlustada, et uusi pangatähti saab alates nende ringlusse laskmisest kõikjal tõrgeteta kasutada.

50eurone on europangatähtede hulgas enim kasutatud nimiväärtus, moodustades kõigist ringluses olevatest pangatähtedest rohkem kui 8 miljardit ehk ligikaudu 45 protsenti.

15. juunil korraldasid EKP ja tema koostööpartnerid Hispaania keskpangas Madridis seminari sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjatele ja teistele huvirühmadele. Seminari eesmärk oli aidata partneritel valmistuda uue 50eurose kasutuselevõtuks ja hõlbustada sularahakäitluses kasutatavate seadmete kohandamist.

Aprillist on uued pangatähed olnud sularahatöötluses kasutatavate seadmete tootjatele katsetamise eesmärgil kättesaadavad eurosüsteemi riikide keskpankades. Juulist saavad seadmete tootjad ja asjaomased kolmandad osapooled katsetada uusi pangatähti ka enda valdustes ja sularahakäitluses kasutatavate seadmete asukohtades.

Ühtlasi pakub eurosüsteem kõigile huvipooltele mitmekesist teavet, sealhulgas partnerlusprogrammi, et informeerida töötajaid, kliente ja euroala elanikke ning tutvustada neile uut pangatähte ja selle turvaelemente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles