Telefon võib metsas targaks abimeheks osutuda

Lea Margus
, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefon ja tikud võiksid olla vettpidavas kotikeses, sest kui seeneline või marjuline juhtub vette kukkuma või vihma sajab, jäävad need kuivaks. Tikkudega saab tuld teha, telefonil peab aga esmalt olema aku täis laetud. Hädaabinumbrile helistanud inimese asukoha saab fikseerida ning siis on tähtis, et too ringiratast jooksma ei hakkaks. Nutitelefonidel on GPS-seade, mille järgi on võimalik asukoht paika panna või kodu üles otsida.
Telefon ja tikud võiksid olla vettpidavas kotikeses, sest kui seeneline või marjuline juhtub vette kukkuma või vihma sajab, jäävad need kuivaks. Tikkudega saab tuld teha, telefonil peab aga esmalt olema aku täis laetud. Hädaabinumbrile helistanud inimese asukoha saab fikseerida ning siis on tähtis, et too ringiratast jooksma ei hakkaks. Nutitelefonidel on GPS-seade, mille järgi on võimalik asukoht paika panna või kodu üles otsida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Peagi on käes kukeseente ning metsamarjade tippaeg, ent isegi tuttavas metsatukas meelitab hea saak marjulise sageli koduteelt eemale. Ekspert Katrin Aron annab soovitusi, kuidas kaasa võetud mobiiltelefon võib metsas targaks abimeheks osutuda.

«Vanasti kasutasime õige teeraja leidmiseks kaarti ja mälu, ent ajal, mil Eesti metsad on kaetud suurepärase leviga, on kaval enda suvistesse seiklustesse ka telefon nutika abimehena kaasa haarata,» ütles Tele2 tootedirektor Katrin Aron, ning lisas, et tegu on küll lihtsa ettevaatusabinõuga, kuid seda soovitust ei tohiks alahinnata.

Lae telefon täis ja kasuta vajadusel akupanka. Enne metsa minekut kontrolli, et telefon oleks täis laetud ning veendu aku vastupidavuses. Kui aku kipub kiiresti tühjenema, oleks mõistlik kaasa võtta väike akupank. See ei nõua ruumi, ent võib osutuda oluliseks päästerõngaks kriitilises situatsioonis lähedastega ühendust võtmisel, kuna võimaldab telefoni täis laadida just sulle sobivas paigas – kas või keset metsa.

Teata lähedastele. Veendu, et vähemalt üks Sinu lähedastest teab, millisesse metsa, kunas ja kui kauaks Sa läksid. Sellega kindlustad, et lähedased hoiavad telefoni enda lähedal ning on sinust vaid ühe telefonikõne kaugusel. Sama soovitust tasub järgida ka siis, kui metsa minnakse mitmekesi, sest suures noppimistuhinas kaotatakse üksteist kergesti silmist.

Kasuta kaelakotti. Metsas mütates ei ole telefoni taskus hoidmine kõige mugavam ning telefon võib taskust välja pudeneda, mistõttu on otstarbekas selle kaasas kandmiseks soetada väike kaelakott.

Nutitelefoni kasutavad seenelised-marjulised saavad Aroni sõnul oma telefoni lisaks helistamisele kasutada aga ka mitmeks teiseks toredaks eesmärgiks. «Need funktsioonid võiksid eakamad telefonikasutajad koos lähedastega enne metsa minekut kodus järele proovida, kuna nendega harjumine võib aega võtta,» soovitas Aron.

Kasuta taskulambi funktsiooni. Mõnel nutitelefonil on sisse ehitatud taskulamp, teisel tuleb taskulambi funktsiooni pakkuv rakendus alla laadida.

Lae alla RMK rakendus. Tegu on kasuliku eestikeelse rakendusega, mis määrab sinu asukoha, aitab hoida kätt pulsil ilmamuutustel, leida lähimad lõkkekohad ja telkimisalad ning palju muud toredat.

Lae pereliikmete leidmise rakendus. Rakendus nimega Life 360 Family Locator on kasulik eelkõige siis, kui metsa minnakse seltskonnaga. See võimaldab pereliikmete asukohad kaardistada, jälgida nende liikumistrajektoori ning omavahel sõnumeid saata. Kuna tegu on ingliskeelse rakendusega, võiks selle kasutamist enne metsa minekut ühiselt harjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles