Pilte ja muljeid Tsirguliina jaanitulelt

Lea Margus
, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tsirguliinas ja Lüllemäel oli tänavune jaanituli põimitud rahvusvahelise pärimuspeoga Baltica 2016, mis keskendus jaanikombestiku tutvustamisele. Tsirguliina ja Karula kogukondade jaanipeol osalesid väliskülalised.

Peo üks korraldajatest Koidu Ahk: "Peo ettevalmistuse käigus sai läbi mõelda, mis on meie kandile omane pärimus. Kas laul, pillilugu või varasemalt jaanipidudel tehtu? Kõik need kogemused said kimpu köidetud. Nii kujuneski meie pidu. Me tunneme toimunud peo ja meie rahva üle uhkust, tegime ju peo koos oma kogukonnaga".

Ahk sõnas, et tagantjärele jäi meelde väga palju ilusaid momente."Rahvas kogunes varakult, pidu algas idülliliselt saabunud suvesoojuses.Mõnusas rahus, mis peoplatsil valitses, hakati spontaanselt kasevihtu valmistama, pärgi punuma, nöörinukke meisterdama. Ühiselt kaunistati peoplats kolme harkjalga, mida kujundati vastavalt võimalustele (ühest sai nt pruut). Lastele korraldati mänge, millest aktiivselt osa võeti."

Päris pidu algas piduliku tulesüütamise ja jaanilauludega. Võidutulest läidetud tõrvikuga tule tõi meile vallavanem Madis Gross.Peale tule süütamist kuulasime kandlemängu. Kannelt mängisid Gerda Ly Käis,kes on noor kanneldaja Tsirguliinast ja Elise Roodla Paluperast, kes on noorepärimusmuusikuna juba nime teinud ning Koidu Ahk Tsirguliinast. Jaanilaulude eest kandis hoolt regilauluansambel „Koidu Tähed“.

Tantsu- ja rahvamuusikaansambel „Hämy“ Oulu linnast Soomest esitas kadrilli ja teisi pärimustantse. Eriliselt mõjusid tantsulaulud, soomlastele omaselt kõlaval häälel.

"Üks peo kõrghetkedest oli ühine söömine, pakuti külasuppi ja ühiselt kaetud toidulaualt võisid kõik peolised meelepäraseid suupisteid valida. Niisugune esmakordne välipeo korraldamise viis oli väga tore, toitu jätkus kõigile."

Ahk sõnas, et kuna kõlalised olid tantsuansambel, siis ka nemad omalt poolt tantsisid - pärimustantse. "Külalistega koos ehk ühistegevusena laulsime rahvalikke laule. Meie lauluvara ju sisaldab hulga rootsi viise ja kui kõlab tuntud „Saaremaa valss“, siis ongi ühine repertuaar olemas"

Videviku saabudes toimus sõnajalaõie otsimine – peidetud lillekimpude otsimise maastikumäng. Lillekimbud valmistas Katre Kikkas.

Korraldaja Tiia Pärnik kostis, et tagasi vaadates saab Tsirguliina jaanitule ja peoga väga rahule jääda. "Oleme väga tänulikud Baltica´le, kes saatis meile imelised välisesinejad Soomest, tantsu- ja laulutrupi Hämy."

"Suure aitäh tahame edastada Laatre käsitöö tegijatele, kes annetasid meile 20 heegeldatud istumisalust. Need imearmsad kirevad rattad andsid peoplatsile koduse, õdusa mulje ja tunde. Kogu rahva nimel suur aitäh Ülle Säinasele, tänu kellele sai iga peoline kõhu täis maitsvast supist ja Monika Raubale koduõlle valmistamise eest."

Eriliselt tänab Pärnik aga Sergei Ploškinit, kes pani üles lõkke, hoolitses muusika ja hilisema tantsupeo eest ning valmistas meened, mida kingiti külalistele. "Täname meie regilauljaid Lasvalt, Urvastest ja Valgast ning Koidu kandleõpilasi."

"Korraldada aitas meie jaanipäeva Tõlliste vald jaTsirguliina koolirahvas ning peoplatsi naabripere - perekond Susi - kes oli väga lahke ja abivalmis. Täname Tiina Arbeiterit rahvamängude läbiviimise eest.

Aitäh Pille Illakule kaskede toomise eest ning täname Tõlliste Vallavalitsust, Heikki Põder´it ja Tsirguliina koolirahvast tehnilise abi, toetuse ja kaasaaitamise eest. Oli imearmas õhtu..."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles