Galerii: Jaanipidu Lüllemäel peeti koos külalistega Valgevenest

Lea Margus
, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Karula valla jaanitulest Lüllemäe külaplatsil koos külalisesinejate, pärimuspeol Baltica 2016 osaleva folkooriansambliga GUDA Valgevenest, kujunes üks tore ja ehe pärimuskultuurisündmus.

Jaanipeo korraldamisega ametis olnud Ene Kaas oli vaatamata Lüllemäe jaanitule järgsele väsimusele juba järgmisel päeva naabrite juures Kaagjärvel abiks õpituba koraldamas. Ta leidis, et Lüllemäe pärimuspidu koos piiritaguste külalistega oli tore ja nii hästi sai see õnnestuda tänu tublile meeskonnatööle.

"Peopäeval ehiti üheskoos peopaik, toidulaud kaeti kohalike korbimeistrite poolt ja koduõlle meistrid tõid kaasa õlled. Nende hulgast valiti omakorda välja parimad koduõlle- ja korbivalmistajad." Lisaks korbile-õllele sai kehakinnitust ka müügiladaudelt, mis täidetud hea ja paremaga.

Kontsertosas esinesid lisaks väliskülalistele ka kohalikud taidlejad: rahvatantsurühm Meie Memmed, naisrahvatantsurühm, segaansambel Lüllemäe Lüürikud, moderntantsijad ja linetantsijad. Muusikalise poole eest kandis hoolt kapell Jauram. "Üheskoos õpiti Valgevene ja eesti rahva-­ ja seltskonnatantse. Valgevene kollektiiv GUDA meeldis rahvale väga ja ka neile meeldis meie juures," oli Kaasil veel üks põhjus rahuloluks.

"Õpitubades oli võimalus õppida valmistama ravivihtasid ja punuda käe-või peapaela. Kaminasaalis avas sel päeval oma näituse kohalik tüdruk Triin Tanilas, kes oli mõned aastad ära Austraalias kuid nüüd tagasi kodus." Andeka noore näitust saab vaadata peale jaaniaegagi.

Kella kaheksa paiku õhtul süüdati presidendi poolt läkitatud tulest kohalik jaanituli auväärses eas Jaani poolt, kes sai ka pähe jaanipärja. Üheskoos söödi lõkketulel valminud suppi.  Loomulikult ei puudunud traditsiooniline köievedu ja sangpommi tõstmine. Ene Kaas märkis veel, et peoplatsil vuras pidevalt ja kiirelt ringi kaks salapärast noormeest kaameratega. Õhtu lõpuks saabus ka selgus: need kaks noormeest olid Saksamaalt, kes tegid dokumentaalfilmi Eesti jaanipäevast.

Toreda jaanipeo ettevalmistusel abistajaid - lõkkematerjali tooja, šašlõkivanni valmistaja, ilutulestiku korraldaja, rahaline toetaja Valgamaa Kultuurkapitali ekspertgrupp - tänati tänukirjaga, samuti peeti meeles õpitubade läbiviijaid.

Keskööl üllatas ilutulestik Nodimäe Kaubanduse poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles