Mälestustahvli lugu on kaetud saladuslooriga

Lea Margus
, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendi järgi on algselt Holdre lossis asunud mälestustahvel Vabadussõjas langenud holdrelaste nimedega Õhne jõe põhjamudas. Helme vallamaja seinal avati selle koopia.
Legendi järgi on algselt Holdre lossis asunud mälestustahvel Vabadussõjas langenud holdrelaste nimedega Õhne jõe põhjamudas. Helme vallamaja seinal avati selle koopia. Foto: Taavi Niittee / Valgamaalane

Rahvasuu räägib, et Holdre lossis asunud mälestustahvel Vabadussõjas langenute nimedega visatud punase võimu ajal peahoone taha Õhne jõkke, kuhu see jäänudki. Selle koopia avati pidulikult Helme vallamaja seinal.

Mälestustahvli lugu on kahetsusväärne ja kaetud saladuslooriga, kuid vähemasti selle saamislugu on dokumenteeritud. M. Straussi koostatud teavikust «Vabadussõja mälestusmärgid» saab lugeda, et Holdre rahavaraamatukogu selts korraldas 25. septembril 1925. aastal peo, et koguda kapitali sõjas langenud holdrelaste mälestustahvli valmistamiseks.

Samal eesmärgil plaaniti ka näitusmüüki järgmisel suvel, kuid seltsi tegevus soikus ja mõte mälestustahvlist vajus aastateks unustusse. Alles 1934. aastal korraldas tollane Holdre vallavalitsus kohalike seltside koosoleku ja nii saigi tahvel tehtud ning juba järgmisel suvel võidi korraldada avatalitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles