Juhtkiri: Rahva hääle jõud

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Westminster kesklinn Londonis.
Westminster kesklinn Londonis. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Küsimus, milline on parim valitsemisvorm, on endiselt aktuaalne. Sellest, et inimesi tuleks poliitika kujundamisse kaasata ja Eestis seda piisavalt ei tehta, on viimastel aastatel avalikus arutelus palju juttu olnud. Praegu on rahva otsustus­õigusest aga põhjust rääkida nii välis- kui kohalike sündmuste taustal.

Ilmselt on maailma suurim uudis praegu Brexit ehk Suurbritannia rahvahääletus, millega britid otsustasid Euroopa Liidust lahkuda. Mida see tegelikult kaasa toob, ei ole selge. Näiteks on kirjutatud võimalusest, et Suurbritannia parlament võib rahva otsusele siiski pidurit tõmmata.

Küll aga on otsus tõstatanud küsimuse sellest, kas inimesed ikka teadsid, mille poolt nad hääletasid. Näiteks tuli otsingumootori Google andmetest esile, et Suurbritannia populaarsemate Euroopa Liidu teemaliste otsingute hulgas pärast tulemuste selgumist olid nii «Mis on Euroopa Liit?» kui «Miks peaksime me Euroopa Liidust lahkuma?».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles