Vastus avalikule pöördumisele (8)

, Puka vallavolikogu koalitsiooniliikmete nimel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Laks
Silver Laks Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Küsimuste esitaja võiks pöörduda Puka vallavolikogu poole, või kui on küsimused, millele suudab vastata vallavalitsus, siis miks mitte ka vallavalitsuse poole. Meie, volikogu liikmed, ei ole näinud, et Priit Hainsalu oleks kordagi osalenud volikogu istungil, kus oleks olnud võimalik sõna paluda ja küsimustele vastused saada.

Samas oleme veendumusel, et Priit Hainsalu, kes on MTÜ Puka Priitahtlikud Pritsumehed juhatuse liige, ei oma volitusi esindada allkirjalehtedele alla kirjutanud inimesi. Meile teadaolevalt ei ole allkirjalehtede juurde esitatud mitte ühtegi vastavasisulist volitust. Siiski otsustame vastata esitatud küsimustele.

Mis puudutab Lembit Luige lahkumist, siis seda on ajaleht Valgamaalane juba kajastanud ja meile teadaolevatel andmetel lahkus Luik vallavanema ametikohalt omal soovil. Kui ikkagi on veel midagi arusaamatut, peab seda küsima Luige käest.

Viimasel ajal on Puka vallas korjatud allkirju erinevate avalduste toetuseks või ka mittetoetuseks. Pole õiget selgust, kas allkirju andnud inimesed on ka allkirjaõiguslikud nii-öelda valimisseaduse mõistes ja kas nende inimeste valimisringkond üldse ongi Puka vald ning kas nad ka oma valijakohustust täitsid, käies valimas. Samuti pole täpselt selge, kuidas allkirju koguti. Mõned allakirjutanud väidavad, et nad täpselt ei teadnudki, millele allkirja annavad. Allkirjalehtedel puudusid korrektsete dokumentide tunnused.

Korrektne dokument, antud juhul siis umbusaldusavaldus volikogu esimehele, peab sisaldama kindlasti kuupäeva, mida dokumendil ei olnud.

Kui dokumendil on rohkem lehti kui kaks lehekülje poolt, peavad olema leheküljed nummerdatud. Umbusaldusavaldusel ja väidetavalt sinna juurde lisatud allkirjalehtedel leheküljenumbreid ei olnud.

Iga allkirjalehe ülemistel ridadel oleks pidanud kindlasti olemas kirjas, millele inimene alla kirjutab, kas umbusaldusavaldusele või mõnele muule dokumendile. Seda ei olnud.

Umbusaldusavalduse all oleksid pidanud olema umbusalduse esitanud volikoguliikmete allkirjad, mida nõuab kohaliku omavalitsuse korralduse seadus. Avaldusel need allkirjad puudusid. Ei saa pidada korrektseks kuskil allkirjalehtedel olevaid allkirju, kuna neil lehtedel puuduvad viited, mis dokumendi juurde need kuuluvad.

Edasi oli lihtne kasutada keskkooliosa sulgemise vastu kogutud allkirju, perearstipunkti väidetava sulgemise vastu kogutud allkirju või Heikki Kadaja toetuseks kogutud allkirju ka volikogu esimehe Esse umbusaldamiseks.

Seda kinnitab ka tõsiasi, et tänase päevani pole volikogu liikmetele suudetud tuua umbusaldusavalduse originaaldokumente ehk avaldust, vaid esitletakse koopiat.

Volikogu esimehe valimisega seotud loo võiks kokku võtta järgnevalt. Iga nelja aasta järel on kohaliku omavalitsuse valimised. Igal aktiivsel või ka mitteaktiivsel vallakodanikul on võimalus kandideerida omavalitsuste volikogudesse.

Volikogu liikmete kandidaadid, kes osutuvad rahva poolt valituks ehk saavad mandaadi, hakkavad mandaadi alusel tulevases vallavolikogus otsuseid tegema. Nende ainupädevusse kuulub volikogu esimehe valimine ja kui volikogu otsustab valida oma esimeheks Esse, siis saabki temast valitu, ja kui volikogu enamus otsustab, et Esse ei sobi enam esimeheks, siis teda ka umbusaldatakse. Praegu on volikogu enamik liikmeid otsustanud, et Esse on võimeline juhtima volikogu tööd.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles